Επικαιρότητα

Ιταλία: Προσδοκίες για πετρελαϊκό κοίτασμα - μαμούθ

Ιταλία: Προσδοκίες για πετρελαϊκό κοίτασμα - μαμούθ Στην περιφέρεια των Βασιλικάτων της Ιταλίας βρίσκεται το μεγαλύτερο χερσαίο πετρελαϊκό κοίτασμα της Ευρώπης, σύμφωνα με τους επιστήμες.

Βάσει υπολογισμών, το κοίτασμα περιέχει 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η ιταλική Eni σε συνεργασία με την Shell εκμεταλλεύονται ήδη το κοίτασμα στην περιοχή Val d' Agri, παράγοντας 85.000 βαρέλια ημερησίως και έχοντας άδεια να παράγει μέχρι και 104.000 βαρέλια.

Πέρσι, η κυβέρνηση Μόντι έδωσε άδεια και σε δεύτερο πολυεθνικό όμιλο (υπό τη γαλλική Total αλλά με τη Shell να συμμετέχει και εδώ) να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα στην περιοχή Tempa Rossa.

Μέχρι το 2016 αναμένεται να παράγει 50.000 βαρέλια. Θα αυξηθεί, έτσι, η συνολική παραγωγή από 101.000 βαρέλια σήμερα, σε 170.000 βαρέλια.

Η Eni επιδιώκει επίσης να λάβει άδεια αύξησης της παραγωγής κατά 25.000 βαρέλια. Εφόσον αυτό συμβεί, η Ιταλία θα προσπεράσει τη Δανία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία και τη Νορβηγία. Υπάρχουν, πάντως, έντονες αντιδράσεις, τόσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και για τα κέρδη που τελικά θα έχει η ιταλική οικονομία.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr