Επικαιρότητα

Υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη

Υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη Σε περισσότερα από 141 GW αντιστοιχεί η δυνατότητα παραγωγής των υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας που έχουν χτιστεί, βρίσκονται υπό κατασκευή, έχουν εγκριθεί ή έχουν σχεδιαστεί στην Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 130 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην ΕΕ, παρέχοντας το 13,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα 141 GW είναι 35 φορές περισσότερα από τα 4 GW που παράγουν οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανάλυση μελέτης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ. Συνολικά 169.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να προκύψουν στον τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην ΕΕ έως το 2020 και 300.000 έως το 2030. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηγούνται στην κατασκευή αιολικών πάρκων, με το 99% της παγκόσμιας υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας να εντοπίζεται σε ευρωπαϊκές θάλασσες. Στην Ελλάδα έχουν σχεδιαστεί έργα συνολικής δυναμικότητας 4,89 GW που κατατάσσουν τη χώρα στην όγδοη θέση στη σχετική λίστα πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι για να εκπληρωθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθεί επαρκής χρηματοδότηση από επενδυτές. Απαιτείται επίσης η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα. Υπάρχει δε κίνδυνος ελλείψεων σε υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης αλλά και εκπαιδευμένου προσωπικού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας, Αρθούρος Ζερβός δήλωσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. «Κατασκευαστές, κυβερνήσεις και επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσφέρει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που απεγνωσμένα χρειάζεται η Ευρώπη», είπε ο κ. Ζερβός, σημειώνοντας ότι η υπεράκτια παραγωγή ενέργειας με ανεμογεννήτριες μπορεί κάλλιστα να μιμηθεί την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών μονάδων που αποτελούν πια μία μεγάλη βιομηχανία στην Ευρώπη. Πρόσθεσε πάντως ότι για να γίνει αυτό οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να θέσουν φιλόδοξους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια πέρα από το 2020, να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και να αναπτύξουν υπεράκτια δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

 

Πηγή:http://www.skai.gr