Επικαιρότητα

Πρωταθλητισμό σε Ενεργειακή Ακρίβεια Κάνει Ελλάδα

Πρωταθλητισμό σε Ενεργειακή Ακρίβεια Κάνει Ελλάδα Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Κύπρο είχαν τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ σε απόλυτες τιμές, βρίσκονται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Ωστόσο στα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή μετά τη Σουηδία και τη Δανία και 41% υψηλότερη από το μέσο όρο των 27, αλλά και τη δεύτερη υψηλότερη τιμή, εφ΄όσον εκφραστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Οι κατατάξεις αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat και αφορούν αποκλειστικά το κόστος προμήθειας για οικιακή κατανάλωση 100 κιλοβατωρών ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Στο σύνολο της Ένωσης, οι τιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 6,6% στο ηλεκτρικό και κατά 10,3% στο φυσικό αέριο.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τους πίνακες υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Με μέση τιμή 19,7 ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση με 14,2 ευρώ οι 100 κιλοβατώρες, ενώ οι χώρες με τη χαμηλότερη τιμή είναι η Βουλγαρία με 9,6 ευρώ, η Ρουμανία με 10,8 ευρώ και η Εσθονία με 11,2 ευρώ.

Ωστόσο για τη Βουλγαρία τα 9,6 ευρώ αν μεταφραστούν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, που είναι συνάρτηση του μέσου εισοδήματος στη χώρα, αντιστοιχούν σε 21,2 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό για τη Ρουμανία είναι 21,6 ευρώ, ενώ για τη Χώρα με την υψηλότερη τιμή που είναι η Δανία τα 29,7 ευρώ για τις 100 κιλοβατώρες, αντιστοιχούν σε 21,9 ευρώ με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Αυτός είναι ο λόγος που στη Βουλγαρία, τη χώρα με τη χαμηλότερες τιμές στην οικιακή κιλοβατώρα, η απόπειρα των εταιρειών διανομής να αυξήσουν τις τιμές στις αρχές του 2013 κατέληξαν σε κινητοποιήσεις των καταναλωτών που κατέληξαν στην παραίτηση της Κυβέρνηση Μπορίσοφ και στη διενέργεια εκλογών στις αρχές Μαΐου.

 

Πηγή:http://www.energia.gr