Επικαιρότητα

«ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

«ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» Σε πρότυπη πράσινη κοινότητα με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη θα μετατραπεί η τοπική κοινότητα Ελαιώνα, του Δήμου Σερρών, μετά την έγκριση 5,2 εκατ. ευρώ, απ' το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες - Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη, στόχος είναι η συγκράτηση και αύξηση του παραγωγικού πληθυσμού, ενώ όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Γρηγοριάδης Παναγιώτης, τα οφέλη είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά, καθώς χρηματοδοτούνται κατά 100% επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια (π.χ. θερμομόνωση κελύφους κτιρίων, αλλαγές κουφωμάτων, επεμβάσεις και αντικαταστάσεις του συστήματος θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η φόρτιση μπαταριών που θα χρησιμοποιούνται για την κίνηση ηλεκτρικών λεωφορείων και άλλων ηλεκτρικών φορτηγών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ειδικές μεταφορές (π.χ. μεταφορά βιομάζας). Ενώ, σημαντική παράμετρος είναι τα πρόσθετα έσοδα για αγρότες και κτηνοτρόφους από τη διάθεση των φυτικών υπολειμμάτων και κοπριάς, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέραν αυτών, θα μειωθούν τα έξοδα του δήμου, για τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό των οδών και δημοτικών κτιρίων, καθώς επίσης προβλέπεται εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται και ζεστό νερό, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του κτηνοτροφικού πάρκου και για τη λειτουργία θερμοκηπίων, που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr