Επικαιρότητα

Κτίριο Ψηφιακής Εποχής

Κτίριο Ψηφιακής Εποχής Τη θέση των κτιρίων της βιομηχανικής επανάστασης παίρνουν πλέον τα κτίρια της ψηφιακής επανάστασης. Με αυτή τη λογική έκριναν στο Φεστιβάλ Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής που έγινε από 2-4 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη και έδωσαν το βραβείο της χρονιάς σε ένα κτίριο μικτής χρήσης, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή της Βαρκελώνης, όπου τα κτίρια στεγάζουν νέες επιχειρήσεις των ...άυλων αξιών, της επικοινωνίας και της πληροφορικής !

Η μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής είναι του αρχιτεκτονικού γραφείου της Βαρκελώνης Cloud 9 και όπως ήταν επόμενο συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που επιζητά η νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν οι μελετητές του.

Στην πράξη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι ένας κύβος με κάθε πλευρά μήκους 44 μέτρων και ύψος 37,82 μέτρα, κτισμένο σε ένα οικόπεδο 3.572,45 τ.μ. Τα δυο υπόγεια καταλαμβάνουν όλο το εμβαδόν του οικοπέδου και είναι γκαράζ συνολικής χωρητικότητας 200 αυτοκινήτων. Πάνω από το έδαφος το κτίριο καταλαμβάνει το 54,2% του οικοπέδου, με δομημένη επιφάνεια 16.000 τ.μ. τα οποία κατανέμονται σε οκτώ ορόφους, από τον τέταρτο ως τον όγδοο για τη στέγαση μεγάλων επιχειρήσεων, στο δεύτερο και τρίτο για μικρότερες αναδυόμενες επιχειρήσεις, ενώ στον πρώτο υπάρχει αμφιθέατρο και χώροι για ανοικτά προγράμματα μαθημάτων, που προσφέρονται σε όλους τους κατοίκους της πόλης. Στο λόμπι του κτιρίου, στο ισόγειο, μπορούν να φιλοξενηθούν εκθέσεις, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις.

Το κτίριο δίνει την αίσθηση ότι είναι κτισμένο από την κορυφή προς τα κάτω, εικόνα που εξουδετερώνει την βαρύτητα, καθώς τα διάφορα στοιχεία του δίνουν, επίσης, την αίσθηση της διαφάνειας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα κτίρια, το συγκεκριμένο καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, καθώς έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως μια μεγάλη γεννήτρια που φροντίζει να κάνει βέλτιστη χρήση της ενέργειας. Η πρόσοψη, κατασκευασμένη από “φουσκωτά μαξιλάρια” προσανατολισμένα προς το Νότο, λειτουργούν ως αντηλιακό προστατευτικό, αφού ανοίγουν τον χειμώνα και κλείνουν το καλοκαίρι και αντίστοιχα ελαχιστοποιούν τις απαιτήσεις για θέρμανση ή ψύξη. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με πολλαπλούς αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης που συλλέγουν πληροφορίες από τον εξωτερικό χώρο για να ρυθμίζονται οι συνθήκες στο εσωτερικό του.

Πρόκειται, τέλος, για ένα καθαρό κτίριο καθώς επιτυγχάνει εντυπωσιακή μείωση στις εκπομπές CO2 και συγκεκριμένα: 10-20% μείωση από τη χρήση της ψύξης, 2-10% από χρήση φωτοβολταϊκών που βρίσκονται στη σκεπή, 3-55% μείωση λόγω των δυναμικών αντηλιακών φίλτρων, 4-10% μείωση λόγω της ενεργειακής απόδοσης χάρη στους έξυπνους αισθητήρες. Συνολικά μείωση κατά 95% των εκπομπών CO2.

 

Κτίριο Ψηφιακής Εποχής

Κτίριο Ψηφιακής Εποχής

Πηγή:http://www.tee.gr