Επικαιρότητα

Aσύρματο ρομπότ για συντήρηση Ανεμογεννητριών!

Aσύρματο ρομπότ για συντήρηση Ανεμογεννητριών! Η νέα τεχνολογία οδηγεί την εκμετάλευση του αιολικού δυναμικού από ολοένα και μεγαλύτερες Ανεμογεννήτριες. Το μέγεθος τους αυξάνει σαφώς ως προς την ισχύ τους, αλλά και το μέγεθος τους.

Οι μεγαλύτερες εμπορικά διαθέσιμες ανεμογεννήτριες σήμερα έχουν διάμετρο πτερυγίων μεγαλύτερο των 120μ., ενώ το ύψος του πυλώνα ξεπερνά τα 100μ.

Ο γιγαντισμός αυτός σαφώς εξυπηρετεί στην πολύ μεγαλύτερη ισχύ αλλά και τη βέλτιστη εκμετάλευση του υπάρχοντος δυναμικού, όμως δημιουργεί και προβλήματα που αφορούν την συντήρηση και τη διάγνωση βλαβών της ατράκτου.

Σήμερα απαιτούνται γερανοφόρα οχήματα πολύ μεγάλων διαστάσεων για να επιλύσουν τέτοια είδους ζητήματα, ακόμα και όταν πρόκειται για σχετικά απλές ζημιές.

Το κενό αυτό έρχεται σήμερα να καλύψει το HR-MP, που αποτελεί δημιούργημα της Helical Robotics. Το ρομπότ αυτό είναι το πρώτο ασύρματο ρομπότ στο είδος του. Το μήκους μόλις 33 εκ. ρομπότ είναι εφοδιασμένο με ψηφιακές κάμερες για να μεταφέρει με απόλυτη ακρίβεια και πιστότητα τα ευρήματα του καθώς σκαρφαλώνει στον πύργο!

Το ρομπότ ζυγίζει 19 κιλά, ενώ έχει δυνατότητα να μεταφέρει εξοπλισμό και αισθητήρια όργανα βάρους 9 κιλών. Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι περίπου 15m/s, ενώ χάρη στους μαγνήτες από νεοδύμιο μπορεί με άνεση να κινείται σε κυρτές επιφάνειες όπως είναι αυτή του πυλώνα αλλά και των πτερυγίων.

Η ακτίνα ελέγχου είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ξεπερνά τα 800 μέτρα, δίνοντας πραγματικά μεγάλες δυνατότητες ακρίβειας και ευελιξίας στον χειριστή του.