Επικαιρότητα

Βιοκλιματική Αναβάθμιση στις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Βιοκλιματική Αναβάθμιση στις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη Στον ανασχεδιασμό και τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η σχετική μελέτη πήρε το «πράσινο φως» ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η περιοχή παρέμβασης, έκτασης 110 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου.

Στόχος των βιοκλιματικών επεμβάσεων είναι η μείωση κατά δύο βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας στην περιοχή.Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται ο ανασχεδιασμός των πλατειών Εμπορίου και Χρηματιστηρίου και η πεζοδρόμηση των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Συγγρού, Βηλαρά (ως τη διασταύρωση με την οδό Καθολικών), Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ και Ολυμπίου Διαμαντή (από το ύψος της οδού Κατούνη ως την οδό Βίκτορος Ουγκώ). Επίσης, θα γίνουν φυτεύσεις και θα τοποθετηθούν συντριβάνια, νεροκουρτίνες, καταϊονιστήρες και ανεμιστήρες.

«Ξενίζει ότι δεν χρησιμοποιούνται ήπιες μέθοδοι, αλλά μηχανικές με εξωτερικές εγκαταστάσεις που παρεμβαίνουν στο περιβάλλον της πόλης οπτικά, είναι ενεργοβόρες και υπόκεινται σε φθορές και δυσλειτουργίες σημαντικές μακροπρόθεσμα», παρατήρησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Η προϊσταμένη Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Ζουρνά, που πραγματοποίησε παράσταση, δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξουν φθορές ή και κλοπές στα μηχανήματα που θα τοποθετηθούν. «Αυτό είναι ένα ρίσκο, ωστόσο η πρόταση αυτή είναι πιο οικονομική από τη χρήση ήπιων μεθόδων», εξήγησε.

Η αρχική μελέτη παρέμβασης στη συγκεκριμένη περιοχή είχε λάβει και πάλι έγκριση του Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2011.

Υποβλήθηκε εκ νέου όμως λόγω της προσθήκης των βιοκλιματικών επεμβάσεων.

Η υλοποίηση της μελέτης θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από πρόγραμμα του ΚΑΠΕ για βιοκλιματικές αναπλάσεις.

 

Πηγή:http://www.energia.gr