Επικαιρότητα

Τα... χημικά όπλα της αθώας πασχαλίτσας

Τα... χημικά όπλα της αθώας πασχαλίτσας Το βιολογικό μυστικό όπλο της- φαινομενικά αθώας- πασχαλίτσας κατάφεραν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες.

Η ασιατική πασχαλίτσα (Harmonia axyridis) μπορεί να καταβροχθίσει μέχρι και 200 αφίδες (παράσιτα) ημερησίως, προστατεύοντας με φυσικό τρόπο τις καλλιέργειες στα θερμοκήπια.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κατάφερε να επικρατήσει στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική σε βάρος των ενδημικών ειδών ενώ, ορισμένες φορές, προκαλούν σοβαρές αλλεργίες στους ανθρώπους.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν τα μυστικά της ασιατικής πασχαλίτσας, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Liebig στο Γκίσεν της Γερμανίας, ανακάλυψαν ότι τα σωματικά της υγρά περιέχουν αντιμικροβιακά πεπτίδια και ένα τοξικό υπερ-παράσιτο, θανατηφόρο για τα υπόλοιπα έντομα.

Οι μικροσκοπικοί μύκητες ονομάζονται μικροσπορίδια και εντοπίζονται επίσης στα αυγά και τις προνύμφες της πασχαλίτσας. Αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις ενδημικές πασχαλίτσες, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές φορές τρώνε τα αυγά η μια της άλλης.

Τα αντιβιοτικά στοιχεία της πασχαλίτσας είναι τόσο ισχυρά, που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά το έντομο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών.

 

Πηγή:http://www.news.gr