Επικαιρότητα

Ξεκινάει η 17η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινάει η 17η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ξεκινάει, σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο Durban της Νότιας Αφρικής η 17η Συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Στην Συνδιάσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 185 κράτη και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNEP, UNIDO, WMO, World Bank, IMO, πολλές διεθνείς και εθνικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ και διεθνή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις σε υπουργικό επίπεδο στις 7-9 Δεκεμβρίου, ενώ στη συνδιάσκεψη θα μετέχει και αντιπροσωπεία τέσσερων στελέχων και εμπειρογνώμωνων του ΥΠΕΚΑ.

Η Συνδιάσκεψη έχει ως κύριο στόχο τη συμφωνία για τους τρόπους υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν πέρυσι στο Κανκούν, κυρίως την ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και την προόδο προς μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου συγκράτησης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2οC.

Οι θέσεις της χώρας ευθυγραμμίζονται με αυτές της ΕΕ που αποφασίστηκαν ομόφωνα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της 10ης Οκτωβρίου. Στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει αναλαμβάνοντας πρώτη μονομερή δέσμευση μείωσης των εκπομπών της κατά 20% κατ’ ελάχιστον μέχρι το 2020 και έχει προτρέψει τις άλλες χώρες να καταθέσουν ισοδύναμες δεσμεύσεις.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα διεξαχθούν, φέτος, μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και υπό το φως των συνεχών επισημάνσεων διεθνών οργανισμών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την διαγραφόμενη υπέρβαση του στόχου των 2οC.

Οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η επέκταση των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κυότο δεν είναι ευοίωνες, ενώ πρόοδος αναμένεται σε θέματα που αφορούν στην απογραφή και έλεγχο των εκπομπών και στις δράσεις προσαρμογής ειδικά στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και άλλα επιμέρους θέματα.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr