Επικαιρότητα

Εξαφανίστηκε ως είδος η "νεφελώδης" λεοπάρδαλη της Ταϊβάν

Εξαφανίστηκε ως είδος η Σε μία, τουλάχιστον θλιβερή, ανακοίνωση για το ζωικό βασίλειο προχώρησαν οι επιστήμονες. Επί 12 χρόνια ομάδα ζωολόγων αναζητούσε τη λεοπάρδαλη τη νεφελώδης της Φορμόζα, ιθαγενές είδος της Ταϊβάν. Οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, έτσι οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, πλέον, αυτό το είδος θα πρέπει να θεωρείται αφανισμένο.

"Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες η λεοπάρδαλη η νεφελώδης να εξακολουθεί να υπάρχει στην Ταίβάν", δήλωσε στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας ο ζωολόγος Τσιανγκ Πο-τζέν. Όπως λέει χαρακτηριστικά, πλέον η μοναδική γνωστή λεοπάρδαλη στη χώρα είναι... βαλσαμωμένη στο εθνικό μουσείο της Ταϊβάν. Δύο "συννεφιασμένες" λεοπαρδάλεις ζουν στο ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι, αλλά ανήκουν σε ένα υποείδος από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Λαθροθήρες κυνηγούσαν κάποτε τη Neofelis nebulosa για το πολύτιμο τομάρι της. Η τελευταία μαρτυρία για την ύπαρξή της προερχόταν από ένα ημερολόγιο ηλικίας 100 και πλέον ετών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στον αφανισμό της λεοπάρδαλης της νεφελώδους, κυρίως η λαθροθηρία και η συρρίκνωση των βιοτόπων της, συνεχίζουν να απειλούν άλλα είδη ζώων και καλούν την κοινωνία της Ταϊβάν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προστασία της άγριας ζωής.

Η είδηση του αφανισμού της έχει προκαλέσει θλίψη στη χώρα. "Πολλοί λένε ότι αισθάνονται απογοητευμένοι και λυπημένοι αλλά η θλίψη δεν ωφελεί. Πρέπει να γίνει κάτι για να διασωθούν άλλα ζώα" δήλωσε ο Κέρτις Πέι από το ινστιτούτο διατήρησης άγριας ζωής στο πανεπιστήμιο επιστημών και τεχνολογίας της Ταϊβάν.

 

Πηγή:http://www.news.gr