Επικαιρότητα

«Όχι» από το δήμο Μήλου για το γεωθερμικό της ΔΕΗ

«Όχι» από το δήμο Μήλου για το γεωθερμικό της ΔΕΗ Την απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ για "δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας της Μήλου" ζητά κατηγορηματικά ο δήμαρχος Γεράσιμος Δαμουλάκης με έγγραφό του προς της ΡΑΕ.

Ο κ. Δαμουλάκης επισημαίνοντας ότι "για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού αποφασίζει μόνο ο μηλέικος λαός", τονίζει ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί υπόψιν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που τάσσεται ενάντια στα σχέδια της ΔΕΗ, αφού ήδη ο δήμος Μήλου έχει σχέδιο που περιλαμβάνει την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας (σε υφιστάμενες από το έτος 2000 αβαθείς γεωτρήσεις, 80 μέτρων, θερμοκρασίας 80-90ºC και παροχής 100 περίπου κ.μ./ώρα) και για το οποίο έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση χρηματοδότησης προς την Ε.Ε..

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο κ. Δαμουλάκης αναφέρει:

"Όπως ίσως γνωρίζετε ο Δήμος Μήλου έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί μας, το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας (σε υφιστάμενες από το έτος 2000 αβαθείς γεωτρήσεις, 80 μέτρων, θερμοκρασίας 80-90ºC και παροχής 100 περίπου κ.μ./ώρα).

Το συγκεκριμένο σχέδιο Milos-GeoDH (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 470KW, μονάδα αφαλάτωσης 2000 κ.μ./μέρα, θερμοκήπια 50 στρέμματα, μονάδες σε χερσαίο χώρο παραγωγής γαρίδας & αστακού, τηλεθέρμανση σε όλο το νησί της Μήλου), εκπονείται σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση προς την Ε.Ε. για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών.

Κάνουμε σαφές και ξεκάθαρο για άλλη μια φορά ότι για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού μας, αποφασίζει μόνο η τοπική κοινωνία. Κάθε ενέργεια που αντίκειται στην βούλησή της, αποτελεί εχθρική πράξη.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να μας ενημερώνετε για κάθε αίτημα αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου."

 

Πηγή:http://www.energypress.gr