Επικαιρότητα

Πράσινο φως από ΥπΑΑΤ για φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Πράσινο φως από ΥπΑΑΤ για φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας Το πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας ανάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανακοίνωσή του στην οποία διευκρινίζει ότι το ρυθμιστικό πεδίο της επίμαχης διάταξης της τροπολογίας του νόμου Σκανδαλίδη που αφορά την αξιοποίηση των γαιών υψηλής παραγωγικότητας αφορά αποκλειστικά τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων και δεν έχει «ουδεμία σχέση με τα εκκρεμή έργα ΑΠΕ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Όπως διευκρινίζει το ΥπΑΑΤ, με τη συγκεκριμένη διάταξη «καθορίζεται ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και οι σχετικές συμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και δεν έχουν ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή πρόκειται να γίνουν έως και δέκα ημέρες μετά την έκδοση των ως άνω ΚΥΑ είναι έγκυρες χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού περί υψηλής παραγωγικότητας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει με έγγραφό του προς τις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ ότι αναφορικά με την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 του Ν. 4015/2011 (ΦΕΚ Α΄210) που αφορά τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, το ρυθμιστικό πεδίο της σχετικής διάταξης αφορά αποκλειστικά τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, στο βαθμό που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σχετικά με την κήρυξη συγκεκριμένων περιοχών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Με τη διάταξη αυτή, καθορίζεται ότι οι συμβάσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και οι σχετικές συμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και δεν έχουν ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή πρόκειται να γίνουν έως και δέκα ημέρες μετά την έκδοση των ως άνω ΚΥΑ είναι έγκυρες χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού περί υψηλής παραγωγικότητας.

Περαιτέρω δε ουδεμία σύγχυση συγχωρείται αναφορικά με τα εκκρεμή έργα ΑΠΕ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα και χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr