Επικαιρότητα

Πάρκο αποθήκευσης ενέργειας 5 MW στη Γερμανία

Πάρκο αποθήκευσης ενέργειας 5 MW στη Γερμανία Η Γερμανική Younicos σε συνεργασία με την εταιρία παροχής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ Wemag AG, ανακοίνωσαν την κατασκευή ενός πάρκου αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου, στο West Mecklenburg της Γερμανίας.

Η Younicos, η οποία ειδικεύεται στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο, πρόκειται να αναπτύξει και να υλοποιήσει το πλήρως αυτοματοποιημένο πάρκο αποθήκευσης ενέργειας.

Οι εργασίες για το πάρκο θα αρχίσουν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον Philip Hiersemenzel της Younicos, η ρύθμιση συχνότητας δεν είναι ο μόνος στόχος αυτής της εγκατάστασης, και προσθέτει, «κάποιες δευτερεύουσες χρήσεις, όπως ο έλεγχος τάσης και το «μαύρο ξεκίνημα» μπορούν να μελετηθούν, μετά την ολοκλήρωση του έργου».

Ο ιδρυτής της Younicos, Clemens Triebel αναφέρει σε μια δήλωση: «Κάθε μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος μπαταρίας, αντισταθμίζει δέκα φορές την, κατά τα άλλα, συμβατική απόδοση της μονάδας παραγωγής ενέργειας που απαιτείται για σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η Wemag έχει περίπου 800 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή, γεγονός που την καθιστά βέλτιστη για το εμπορικό αυτό σχέδιο. Η σταθεροποίηση του δικτύου θα λειτουργήσει σε διαφορετικά επίπεδα τάσης και η αποθήκευση της μπαταρίας θα συνδέεται σε έναν υποσταθμό 110 kV. Συνεπώς, είναι δυνατή η ένταξη στο περιφερειακό δίκτυο διανομής και η σύνδεση με το κοντινό 380 kV δίκτυο υψηλής τάσης.

Η Samsung SDI επιλέχθηκε ως προμηθευτής των μπαταριών ιόντων λιθίου που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο. Τα σημαντικά ερωτήματα που τέθηκαν στη διαδικασία επιλογής ήταν: ποιες μπαταρίες/ τεχνολογίες έχουν το υψηλότερο εμπορικό δυναμικό και ποιες μπαταρίες μπορούν να αποδώσουν για τα επόμενα 20 χρόνια; Ο υψηλός κύκλος ζωής, το βάθος της εκφόρτισης (DOD) και, κυρίως, η ασφάλεια, ήταν οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή.

Αξιολογήθηκαν 27 από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες αποθήκευσης, με επίκεντρο την ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία, την ασφάλεια, την οικονομική βιωσιμότητα και τις μελλοντικές δυνατότητες μείωσης του κόστους. Έτσι περιορίστηκαν οι επιλογές σε τρεις τεχνολογίες: Li-ion, sodium-sulphur και Vanadium-Redox-Flow (VRF).

Ο Hiersemenzel εξηγεί ότι η τεχνολογία Li-ion βρίσκεται σε διαφορετική αγορά από τις άλλες δυο. Οι προμηθευτές είναι πιο εύκολο να βρεθούν για την τελευταία, μιας και ο αριθμός των εταιρειών που κατασκευάζουν αυτού του τύπου μπαταρίες δεν είναι μεγάλος. Για τις Li-ion είναι διαφορετική η περίπτωση, καθώς οι λύσεις ήταν ευρέως διαθέσιμες, αλλά δεν ήταν πραγματικά κατάλληλες για μεγάλης κλίμακας σταθερά έργα. Μετά από περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση, η Younicos βρήκε τον κατάλληλο συνεργάτη στην Samsung SDI.

 

Πηγή:http://www.4green.gr