Επικαιρότητα

Στα 10 - 11 λεπτά την Κιλοβατώρα οι νέες ταρίφες των φωτοβολταϊκών

Στα 10 - 11 λεπτά την Κιλοβατώρα οι νέες ταρίφες των φωτοβολταϊκών Έτοιμη προς υπογραφή είναι η υπουργική απόφαση με την οποία το ΥΠΕΚΑ θα ορίσει τις νέες εγγυημένες τιμές για τα καινούργια φωτοβολταϊκά. Εάν δεν ανακοινωθεί σήμερα, θα πάει, λόγω Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, όπως ανέφερε στο energypress αρμόδιος παράγοντας, «ο κύβος ερρίφθη».

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση κινείται στο πλαίσιο της σχετικής γνωμοδότησης που είχε εκδώσει (χωρίς να ανακοινωθεί) η ΡΑΕ στα μέσα Μαρτίου και οδηγεί σε δραματική μείωση των εγγυημένων τιμών. «Οι νέες ταρίφες βρίσκονται μέσα στη διακύμανση τιμών που προτείνει η ΡΑΕ» δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, υποστηρίζει ότι οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να εξασφαλίζουν απόδοση μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (after-tax nominal project IRR) που να μην υπερβαίνει το 13% για φωτοβολταϊκά σε στέγες και το 10% με 12% για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

Με βάση τα επικαιροποιημένα κοστολογικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, η εύλογη απόδοση που προτείνει, οδηγεί σε ταρίφες περί τα 10 με 11 λεπτά την κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα, γύρω στα 14 με 15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 Κιλοβάτ και γύρω στα 17 λεπτά για τις στέγες.

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και ειδική αντιμετώπιση για τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από 10 Μεγαβάτ, με το σκεπτικό ότι έχουν οικονομίες κλίμακας και συνεπώς μεγαλύτερες αποδόσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που έκανε η ΡΑΕ ήταν να αναμορφώσει τους πίνακες με τα κοστολογικά στοιχεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και τις εκτιμώμενες αποδόσεις επενδεδυμένου κεφαλαίου, με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας. Στη συνέχεια πρότεινε το εύλογο, κατά τη γνώμη της, IRR, δηλαδή την εύλογη απόδοση της επένδυσης που πρέπει να εξασφαλίζουν οι νέες ταρίφες.

Η ΡΑΕ οδηγήθηκε στις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, αφετέρου δε το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και επισφάλειας των επενδύσεων στη χώρα μας.

Προφανώς έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και έχουν ξεπεραστεί ήδη οι εθνικοί στόχοι για το 2014 και βεβαίως την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μηχανισμού πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ.

Οι νέες ταρίφες που θα ανακοινώσει ο κ. Παπαγεωργίου δεν σχετίζονται μόνον με τις καινούργιες άδειες, όταν ανοίξει και πάλι η διαδικασία. Σε αυτές τις ταρίφες εκπίπτουν και όλες οι συμβάσεις (σχεδόν 1.200 Μεγαβάτ) που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές και δεν έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη αναστολή, στην περίπτωση ποου συνδεθούν μετά την 30η Ιουνίου 2013. Επίσης, με αυτές τις ταρίφες θα μπορούν να κάνουν τα έργα τους και οι υπόλοιποι επενδυτές που έχουν άδεια (και δεν την έχουν αξιοποιήσει) στην περίπτωση που το ΥΠΕΚΑ άρει την αναστολή.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr