Επικαιρότητα

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε αρνάκι και κατσικάκι

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε αρνάκι και κατσικάκι Η υπομονή της νηστείας σας, θα ανταμειφθεί την Κυριακή του Πάσχα. Τα εδέσματα θα μοσχομυρίζουν και οι σούβλες θα γυρνάνε συνεχώς. Την τιμητική τους έχουν κατσίκι και αρνί, με τα περισσότερα από αυτά να σφάζονται τις τελευταίες εβδομάδες για να βρεθούν σύντομα στο πιάτο μας. Τι πρέπει να προσέξουμε όμως για την αγορά μας; .

Η επιλογή ανάμεσα σε αρνί και κατσίκι είναι καθαρά θέμα γεύσης. Το κρέας του κατσικιού θεωρείται λιγότερο λιπαρό. Μπορεί να τα βλέπουμε και τα δύο στη σούβλα και να μας φαίνονται όμοια, ωστόσο οι διαφορές τους είναι αρκετές. Τα αρνάκια είναι πιο κοντά σε ύψος και πιο παχουλά. Η ουρά του αρνιού είναι πλατιά και προς τα κάτω σε αντίθεση με του κατσικιου.

Προέλευση

Η προέλευση του κρέατος για άλλους παίζει σημαντικό ρόλο και για άλλους δεν έχει την παραμικρή σημασία. Τα περισσότερα προέρχονται από μεσογειακές ή βαλκανικές χώρες και κατά συνέπεια η διατροφή τους είναι περίπου ίδια. «Εάν θέλετε να φάτε ντόπιο κρέας, πρέπει να ελέγξετε την παραλληλόγραμμη πράσινη σφραγίδα που γράφει ΕΛΛΑΣ».

Φρέσκο

Όταν μιλάμε για κρέας «γάλακτος» εννοούμε το αρνί ή το κατσίκι μέχρι 5 εβδομάδων. Πριν το αγοράσουμε, πρέπει να προσέξουμε το χρώμα στο μέρος που έχει γίνει το σφαγείο (λαιμός) να είναι αρκετά ζωηρό ροζ. Το χρώμα όπως διαπιστώσαμε από τις επικοινωνίες του flowmagazine.gr με κρεοπώλες, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το ζωηρό ροζ είναι το ενδεικτικό για ένα φρέσκο κρέας, σε αντίθεση με το πιο στεγνό εξωτερικό λευκό. «Επίσης τα φρέσκα αρνιά έχουν τόσο το κεφάλι, όσο και τη συκωταριά ακόμα πάνω στο ζώο» . Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στην κοιλιά του κρέατος, καθώς εάν βρείτε γλίτσα δεν είναι καλό σημάδι.

Γενικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τους περισσότερους τα θηλυκά κρέατα είναι πιο μαλακά. Για άλλους όμως από τη στιγμή που το αρνί ή το κατσίκι στειρώνεται, το φύλο δεν έχει σημασία. Λόγω του καθολικού Πάσχα, τα περισσότερα αρνιά που έχουν μείνει για τις αγορές μας, είναι τα μεγαλύτερα. Κατά συνέπεια το κόστος τους σε σουπερ μάρκετ φτάνει τα 6-6.50 ευρώ, ενώ σε κρεοπωλεία μπορεί να φτάσει τα 8.50 ευρώ ανά κιλό. Προτιμήστε για τη σούβλα να αγοράσετε περίπου 10-12 κιλά κρέας. Εάν θέλετε να το κάνετε στο φούρνο προτιμήστε το μπούτι και τα παϊδάκια, ενώ για φρικασέ εκτός της μαγειρίτσας με τα εντόσθιά του, επιλέξτε τα μπροστινά πόδια.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr