Επικαιρότητα

Η ηλιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του φυσικού αερίου

Η ηλιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του φυσικού αερίου Μια νέα τεχνολογία, που αναπτύσσεται στο Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού, εμφανίζει ενθαρρυντικά σημάδια για την ενσωμάτωση συστημάτων ηλιακής ενέργειας σε εργοστάσια φυσικού αερίου.

Η συσκευή είναι περίπου τέσσερα μέτρα μήκος και δύο μέτρα πλάτος και περιέχει ένα χημικό αντιδραστήρα και πολλούς εναλλάκτες θερμότητας. Συγκεντρωμένο ηλιακό φως θερμαίνει το φυσικό αέριο, που διέρχεται από τα στενά κανάλια του αντιδραστήρα, τα οποία διαθέτουν έναν καταλύτη που βοηθά με τη σειρά του τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε Syngas, ένα αέριο πιο πλούσιο σε ενέργεια.

Οι ηλιακοί συλλέκτες θα παράγουν ατμό σε 700˚C, για την επίτευξη αντίδρασης αναμόρφωσης μέσω μεθανίου, με στόχο την 20% - 25% αύξηση στην απόδοση, σε μονάδες φυσικού αερίου.

Ο μηχανικός Bob Wegeng, ο οποίος ηγείται το έργο στο Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), δήλωσε: «Βελτιώνουμε τη φυσική περιεκτικότητα σε αέριο κατά περίπου 25%, έτσι ώστε να χρειάζεται πολύ λιγότερο φυσικό αέριο για το ίδιο ποσό ενέργειας. Καταλήγουμε να παράγουμε περίπου 20% λιγότερο CO2, απαιτώντας περίπου 20% λιγότερο μεθάνιο».

«Η πρόκληση για μας είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα αντίδρασης αρκετά φτηνό ώστε σε μαζική παραγωγή να υπάρχει πραγματικά οικονομικό πλεονέκτημα», είπε.

Το PNNL πρόκειται να διεξάγει δοκιμές στην πανεπιστημιούπολή του στο Richland της Ουάσιγκτον, αυτό το καλοκαίρι. Δοκιμές σε προηγούμενο πρωτότυπο έδειξαν ότι περισσότερο από το 60% της ηλιακής ενέργειας που συγκεντρώθηκε από το σύστημα είχε μετατρέπεται σε χημική ενέργεια μέσω του Syngas.

 

Πηγή:http://www.4green.gr