Επικαιρότητα

Το πιο «πράσινο» κτίριο παγκοσμίως

Το πιο «πράσινο» κτίριο παγκοσμίως Το Bullit Center σχεδιάστηκε να είναι το πιο «πράσινο» εμπορικό κτίριο στον κόσμο και βρίσκεται στο Σιάτλ. Ολοκληρώθηκε πέρυσι, αλλά άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου 2013.

Κατασκευάστηκε από το Bullitt Foundation, μια μη κερδοσκοπική ομάδα με βάση το Σιάτλ, που επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά θέματα και έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ουδέτερο ενεργειακά με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, με σύστημα επεξεργασίας ύδρευσης και αποχέτευσης που επιτρέπει στο κτίριο να είναι ανεξάρτητο.

Η ενεργειακή ουδετερότητα επιτυγχάνεται με μια μεγάλη συστοιχία ηλιακών πάνελ στην οροφή του κτιρίου, σε συνδυασμό με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, στο 1/3 περίπου, ενός τυπικού κτιρίου γραφείων παρόμοιου μεγέθους.

Παρά το γεγονός ότι το κτίριο θα πρέπει να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί κατά καιρούς να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ότι παράγει (ειδικά το χειμώνα), άλλες φορές θα παράγει αρκετό πλεόνασμα για να «επιστρέψει» πίσω στο δίκτυο, αποδίδοντας έτσι ετήσια ενεργειακή ουδετερότητα.

Θεωρείται ότι αποτελεί αιχμή της πράσινης κατασκευής, η ανέγερσή του απαιτεί μια σειρά από τεχνικές, νομικές και κοινωνικές καινοτομίες για να επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο οικολογικής απόδοσης. Η δομή περιλαμβάνει, επίσης, κοινωνικά σχεδιαστικά στοιχεία για τη μείωση χρήσης ενέργειας από τους καταναλωτές: το κτίριο μπορεί να παρέχει άμεση ανατροφοδότηση, σχετικά με τη χρήση της ενέργειας, και να δημοσιοποιεί την ενεργειακή κατανάλωση του κάθε χρήστη.

Επιπλέον χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν 26 γεωθερμικές γεωτρήσεις που βοηθούν τη θέρμανση του κτιρίου κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Όλη η ξυλεία του κτιρίου έχει πιστοποιηθεί με τα πρότυπα που καθορίζονται από το Forest Stewardship Council και είναι το πρώτο εμπορικό κτίριο στις ΗΠΑ που έλαβε την πιστοποίηση FSC. Τέλος, το κτίριο δεν έχει θέσεις στάθμευσης, παρα μόνο για ποδήλατα.

 

Πηγή:http://www.4green.gr