Επικαιρότητα

Χωρίς «χαράτσι» τα φωτοβολταϊκά για αγρότες και νησιά

Χωρίς «χαράτσι» τα φωτοβολταϊκά για αγρότες και νησιά Εκτός των καινούργιων επιβαρύνσεων, δηλαδή της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν ή θα συνδεθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, φαίνεται ότι θα μείνουν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών και εκείνα που βρίσκονται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας.

H παρέμβαση βουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οδήγησε τον κ. Παπαγεωργίου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξαίρεση. Ειδικά για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, «μέτρησε» το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει τον εθνικό στόχο του 2014 όπως έχει γίνει στο διασυνδεδεμένο σύστημα και βέβαια το γεγονός ότι ο αποφευγόμενο κόστος στα νησιά είναι πολύ μεγάλο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής που έχει εκεί το ρεύμα από τα ορυκτά καύσιμα.

Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά υπήρχε πρόβλεψη στην αρχική εκδοχή του πολυνομοσχεδίου για «έκπτωση» 2 ποσοστιαίων μονάδων επί της εισφοράς που επιβάλλεται σε κάθε κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει «χαράτσι» μέχρι και 42% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών για επενδυτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου 2013. Για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου ως και την 3 Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου φτάνει το 37%. Το «χαράτσι» κλιμακώνεται ανάλογα με το πότε ο επενδυτής «κλείδωσε» την εγγυημένη ταρίφα.