Επικαιρότητα

Ιστορική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο από το "φωτοβολταϊκό" αεροσκάφος

Ιστορική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο από το Μία επαναστατική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησε το πρώτο αεροπλάνο που κινείται αποκλειστικά αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Πρόκειται για το Solar Impulse, το οποίο δοκίμαστε τις δυνάμεις του ενόψει μιας μεγαλύτερης δοκιμασίας: Τον ερχόμενο μήνα, θα επιχειρήσει να ταξιδέψει πάνω από ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να αποδειχθεί το πόσο ωφέλιμη και αποτελεσματική μπορεί να είναι στο εγγύς μέλλον η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στις αερομεταφορές, με την ανάπτυξη βέβαια των κατάλληλων τεχνολογιών.

Το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από ελβετική εταιρεία, πέταξε ένα χιλιόμετρο πάνω από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο αξιοποιώντας αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια. Κατά μήκος των φτερών του, που η έκταση τους ανέρχεται στα 63 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκονται τοποθετημένα 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που τροφοδοτούν τις μπαταρίες του . Από εκεί προέρχεται η προωστική δύναμη που του χαρίζει ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα.

«Είναι ένα μυθικό βήμα στην εξέλιξη της αεροπλοϊας», ανέφερε ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ που είναι ένας από τους πιλότους και κατασκευαστές του αεροσκάφους. «Τηρουμένων των αναλογιών η πτήση του Solar Impulse αντιστοιχεί στις προσπάθειες που έκαναν μεταξύ του 1915 και 1920 οι αεροπλόοι για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό».

 

Πηγή:http://www.energypress.gr