Επικαιρότητα

Planetbook: Ένα ελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον

Planetbook: Ένα ελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον Μια ομάδα νέων ανθρώπων ευαισθητοποιημένων με το περιβάλλον δημιούργησε το πρώτο ελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει άξονα το περιβάλλον και την οικολογία. Στόχος των εμπνευστών του παιχνιδιού ήταν η γνωριμία των μικρών και μεγάλων παικτών με τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και ξεκίνησε αρχικά με τη στήριξη της Vodafone. Η υπεύθυνη του ΚΕΑΝ κα Σωτηρία Λούκα εξηγεί στο flowmagazine.gr: «Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από τέσσερις ομάδες ανεξαρτήτως ατόμων, που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ, το ΝΕΡΟ, τον ΗΛΙΟ). Έχει πάνω από 700 ερωτήσεις και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 60 σχολεία πανελλαδικά».

Πρακτικά, το παιχνίδι διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες: την «γκρίζα ζώνη», όπου τίθενται ερωτήματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα που «πληγώνουν τον πλανήτη», στη ζώνη της «ελπίδας και της συμμετοχής», όπου μετέχουν και οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρα μας (GreenPeace, WWF, ΑΡΧΕΛΩΝ, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ορνιθολογική και Ευρωπαική Έκφραση) και στη ζώνη όπου «σώζουμε τον πλανήτη». Ο παίκτης που θα καταφέρει να σκαρφαλώσει στο «δέντρο της σωτηρίας» είναι πλέον σε θέση να μαζέψει τα κομμάτια της Γης και να φτιάξει ένα καλύτερο πλανήτη.

«Το παιχνίδι αυτό χορηγείται δωρεάν σε σχολεία που επισκέπτεται το ΚΕΑΝ για παρουσίασή του αλλά και σε όλα τα μέλη της οργάνωσης. Με τις επισκέψεις στα σχολεία στοχεύουμε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και στην παροχή γνώσεων από μικρές ηλικίες για το περιβάλλον.» μας λέει η κα Σωτηρία Λούκα.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Ορισμένες από τις ερωτήσεις είναι αρκετά δύσκολες ώστε να συμμετέχουν και ενήλικες. Η υπεύθυνη του ΚΕΑΝ τονίζει πως: «Τα παιδιά στις εκδηλώσεις για το παιχνίδι ενθουσιάζονται. Ακόμα και οι καθηγητές το δέχονται με μεγάλη χαρά. Ακόμη και από παιδιά ηλικίας δημοτικού εκδηλώνεται ενδιαφέρον για συμμετοχή!».

Το ΚΕΑΝ

Όσον αφορά στο ΚΕΑΝ, πρόκειται για έναν ανοιχτό κοινωνικό σύλλογο Νέων που αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν οικολογικές προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας, χρήση της υψηλής τεχνολογίας για την βιώσιμή ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών, διοργάνωση ημερίδων-συνεδρίων με θέματα που άπτονται προβλημάτων της καθημερινότητας των νέων, προάσπιση του δικαιώματος εργασίας για τους νέους, διαπολιτισμική προσέγγιση και εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τους νέους.

Η υπεύθυνη του ΚΕΑΝ, κα Σωτηρία Λούκα προσθέτει στο flowmagazine.gr: «Έχουν γίνει ενέργειες για διανομή του παιχνιδιού σε σχολεία της ομογένειας στην Αμερική αλλά και για να αυξηθούν τα μέλη της οργάνωσης μέσω προκηρύξεων και συνεργασιών με δήμους. Επίσης στοχεύουν στα προγράμματα εθελοντικών δράσεων με ανταλλαγή εθελοντών από το εξωτερικό». Έμφαση δόθηκε και στα σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες οικο-κηπουρικής (eco gardening).

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως στόχος της οργάνωσης είναι η δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης της καθημερινότητας που σκοπό του έχει την ανάπτυξή της προσωπικότητας και απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων που κρύβει μέσα του κάθε νέος.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr