Επικαιρότητα

Τα φύκια από τις παραλίες του Ιμέρου θα γίνουν λίπασμα

Τα φύκια από τις παραλίες του Ιμέρου θα γίνουν λίπασμα Υποψήφιος επενδυτής για τα φύκια που βρωμίζουν τις παραλίες και φράζουν το λιμάνι, παρουσίασε την πρόθεση αξιοποίησης της θαλάσσιας αυτής ύλης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών

Τα ενοχλητικά φύκια, που βρωμίζουν τις παραλίες της Ροδόπης και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, φράζουν το λιμάνι του Ιμέρου προκαλώντας προβλήματα στους αλιείς, βρήκαν υποψήφιους επενδυτές. Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία Compost Hellas Α.Ε. η οποία εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της να κάνει χρήση του υλικού από τις παραλίες της περιοχής για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας Κατερίνα Ξενοπούλου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών στο συνεδριακό κέντρο Σαπών και ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις προθέσεις. Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη, όπως και με το τοπικό συμβούλιο του Ιμέρου, οικισμό στον οποίον επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση. Η ανταπόκριση ήταν θετική, καθώς ο καθαρισμός των παραλιών από τα φύκια είναι μία διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο επιβαρύνοντας το Δήμο με εργατοώρες και κόστος.

Η εταιρεία ασχολείται με την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων από το 1999, όταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης για τοπικές οργανικές ύλες (φύκια, φυσικά πράσινα οργανικά απόβλητα) για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος ξεκίνησε με επιτυχία.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του κ. Tom Young, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικολογικών Επιστημών στην Αγγλία και τη συνεργασία της Περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Κατελειός Όμιλος για την έρευνα και την προστασία της θαλάσσιας και χερσαίας ζωής» στην Κεφαλονιά. Η φιλοσοφία της βασίζεται στην παραγωγή και την ανάπτυξη φυσικών λιπασμάτων σε λογικό κόστος με την ανάκτηση και αξιοποίηση μόνο «καθαρής» οργανικής ύλης.

Η εταιρεία προσφέρει βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών εκτάσεων, του φυσικού τοπίου και προϊόντων κηπουρικής με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΞΙΟΠΟΙΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Η ανοικτή διαδικασία κομποστοποίησης σειραδίων αρχίζει με φύκια και κυρίως του φυτού της θάλασσας (Posidonia oceanica) και επιλεγμένων προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας (απόβλητα ελιάς, κοπριά, σάρκα από σταφύλια), τα οποία ανακατεύονται και τοποθετούνται σε θημωνιές.

Το παραγόμενο κομπόστ μπορεί να εφαρμοστεί σε μια σειρά τελικών χρήσεων, μέσα σε κήπους, σε βιομηχανικές περιοχές, εξωραϊσμού και στην γεωργία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό λίπασμα βελτιωτικό του εδάφους. Οι περισσότεροι κηπουροί και οι αγρότες γνωρίζουν τα οφέλη της εφαρμογής του κομπόστ στο έδαφος.

Το λίπασμα που παράγεται από φύκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τοποθετηθεί οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά λίπανσης πίσω στο χώμα. Το παραγόμενο κομπόστ από φύκια είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά, χωρίς χημικά πρόσθετα.

Ως ιδανικό φυσικό βελτιωτικό του εδάφους, το κομπόστ προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

• Διατήρηση της υγρασίας

• Αερισμός

• Περιεκτικότητα σε οργανική ύλη

• θρεπτικές αξίες

• Βελτιώνει τη γονιμότητα του «κουρασμένου» εδάφους

ΦΥΚΙΑ ΑΠΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΑΚΤΕΣ Το κομπόστ από φύκια έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (συνεπώς μπορεί να εφαρμοσθεί σε διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες ανά 1000 μ2).

Η Ελλάδα είναι η χώρα προέλευσης όλων των πρώτων υλών του POSIDONIA, μη βιομηχανικών περιοχών χωρίς προβλήματα από όξινη βροχή, χωρίς κατάλοιπα ατμοσφαιρικών ρύπων και μόλυνσης.

Το 100% των ακτών (όρμοι Μούντας Κεφαλονιάς, Κυπαρισσίας και Σχοινιά Μαραθώνα) από όπου προέρχονται τα φύκια (είδος Posidonia oceanica) που χρησιμοποιεί η εταιρεία έχουν πιστοποιηθεί για την καθαρότητά τους και κατέχουν βραβείο ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ.

Όταν χρησιμοποιείται κοπριά προέρχεται αποκλειστικά από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Το 80% των πρώτων υλών είναι φύκια: Το είδος των φυκιών που χρησιμοποιείται (Posidonia oceanica) περιέχουν σε υψηλό ποσοστό θρεπτικά συστατικά και ειδικότερα είναι πολύ πλούσια σε οργανικό ασβέστιο και αυξητικές φυσικές ουσίες, όπως αυξίνες, κυτοκινίνες.

Μακράς διάρκειας επεξεργασία (πλήρης ωρίμανση): Η επεξεργασία μακράς και πλήρους ωρίμανσης του προϊόντος εξασφαλίζει στα φυτά α. Μη τοξική επίδραση β. Υψηλή συγκέντρωση σε χουμικά και φουλβικά οξέα που ευνοούν την κυτταρική διαίρεση και καλύτερη ανάπτυξη των φυτών γ. Υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή οξέα.

Απαλλαγμένο από “κάψιμο” (overcooking): Το γεγονός ότι το προϊόν προέρχεται από αεροβική θερμοφιλική διαδικασία κομποστοποίησης μακράς διάρκειας απολύτως ελεγχομένης, χωρίς να έχει καεί, αποδεικνύεται από το θαυμάσιο πολύ βαθύ καφετί χρώμα (όχι το μαύρο του άνθρακα το οποίο θα ήταν αποτέλεσμα του καψίματος), την μοναδική χαρακτηριστική υφή του και την γεώδη οσμή του (ακτινομυκήτες).

ΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΚΙΑ

Τα φύκια αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται στους κήπους και στους χλοοτάπητες. Αυτό επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που έκανε το ΤΕΙ Ηπείρου, και δείχνουν ότι η χρήση φυκιών ως εδαφοβελτιωτικού υλικού, συμπληρωματικού του χώματος, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που έγινε στην Πρέβεζα και δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «Έθνος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϊόν της Compost Hellas Α.Ε. έχει πιστοποιηθεί από την αυστριακή εταιρεία Αυστριακό Κομπόστ – Ανάπτυξη και Σύμβουλοι, ως προϊόν του οποίου η ποιότητα πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας A+ ποιότητας σύμφωνα με τις Αυστριακές, Γερμανικές και Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος απένειμε στην εταιρεία COMPOST HELLAS 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 2005-2006 στα πλαίσια των υποψηφιοτήτων του διαγωνισμού καινοτομικών προϊόντων για την προστασία του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος έχει έγκριση από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και ελέγχου ΔΗΩ. Οι διαδικασίες και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του POSIDONIA είναι συμβατές με τις προϋποθέσεις και τους κανονισμούς της Ε.Ε. που αφορούν στα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους και επιτρέπεται η χρήση τους σε βιολογική γεωργία.

Η πρόθεση της Compost Hellas Α.Ε. να αξιοποιήσει τα φύκια από τις παραλίες του Ιμέρου έγινε καταρχήν αποδεκτή από τη δημοτική αρχή και αναμένεται μάλιστα να κατατεθεί αίτημα για τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας των φυκιών.

 

Πηγή:http://www.xronos.gr