Επικαιρότητα

Βιολογικό Παγωτό: Η απόλαυση του καλοκαιριού και όχι μόνο!

Βιολογικό Παγωτό: Η απόλαυση του καλοκαιριού και όχι μόνο! Υγιεινή απόλαυση χωρίς ενοχές…με το βιολογικό παγωτό! Κυπελλάκια, ξυλάκια, γρανίτες και πύραυλοι από βιολογικό γάλα, με ή χωρίς ζάχαρη, σας περιμένουν στα ψυγεία των επιλεγμένων σούπερ μάρκετ, προσφέροντάς σας μια δροσερή και φρέσκια πρόταση. Το βιολογικό παγωτό μας πηγαίνει αιώνες πίσω, όταν οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα! Η αγνότητα του δεν συγκρίνεται με τα συμβατικά παγωτά, ενώ ταυτόχρονα η γεύση του αναδεικνύει τα φρέσκα φρούτα και την αληθινή σοκολάτα. Άλλωστε, μην «παρεξηγείτε» το παγωτό… φαίνεται ότι έχει αγχολυτική δράση και ανεβάζει τη διάθεση!

Γιατί λέμε «ναι» στο βιολογικό παγωτό…

Τα βιολογικά παγωτά υπόσχονται αγνά υλικά, προϊόντα ανώτερης ποιότητας και φυσικές πρώτες ύλες. Σε αντίθεση με τα κλασσικά παγωτά που κυκλοφορούν στα περίπτερα, τα βιολογικά δεν περιέχουν ούτε τεχνητά χρώματα και χρωστικές ουσίες, ούτε σταθεροποιητές και συντηρητικά. Δύσκολα να βρεθεί συμβατικό παγωτό με πραγματική σοκολάτα ή βανίλια και με φρούτα εποχής. Τα περισσότερα, αν και απολαυστικά, δεν συμβολίζουν τα «αγνά» παγωτά της παλιάς εποχής και περιέχουν αρκετά ανθυγιεινά συστατικά. Πάντως, τα βιολογικά παγωτά φέρουν ειδικό σήμα και περνούν από αυστηρούς ελέγχους και φίλτρα πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά. Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό.

Οι συνταγές του βιολογικού παγωτού, αν και παρόμοιες με εκείνες του συμβατικού, δημιουργούνται με φρέσκο παστεριωμένο γάλα, φυσικό κακάο και οργανικά γλυκαντικά και προσθετικά γεύσης. Την απόλαυση συμπληρώνουν τα απολαυστικά φρούτα τους και οι ξηροί καρποί! Παράλληλα, το γάλα προέρχεται από ζώα που τρέφονται βιολογικά, δηλαδή δεν έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα, ενώ δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά ή ορμόνες από τους αγρότες. Έτσι, το βιολογικό παγωτό στρέφεται ενάντια στα τεχνικά συστατικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει ακόμα και… στη μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της γης.

Το βιολογικό παγωτό στην Ελλάδα!

Πρόσφατα, τα βιολογικά παγωτά κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας από διάφορες Ελληνικές εταιρίες που αναζητούν την ποιότητα στη γεύση. Η πρώτη εταιρία είναι η Kayak, η οποία προσφέρει στην αγορά βιολογικά παγωτά με γεύση βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, γιαούρτι και πράσινο τσάι. Πιστοποιείται από τη Βιο-Ελλάς, όπως και τα παγωτά του Αγροκτήματος Βελεστίνου που έχουν ως βασικό συστατικό το βιολογικό βούτυρο. Παράλληλα, η Οικογένεια Γεώργα παράγει αρωματικές γρανίτες και παγωτά βιολογικής καλλιέργειας που πιστοποιούνται από τη ΔΗΩ. Όσον αφορά αυτά από το εξωτερικό, τα πιστοποιημένα παγωτά Naturattiva, Frozib, Green & Blacks, Chisolfi, Loverendale «μαγεύουν» τον ουρανίσκο μας! Κυκλοφορούν στα ψυγεία επιλεγμένων σούπερ μάρκετ, καφέ και καταστημάτων βιολογικών προϊόντων.

Τα υπέρ του βιολογικού παγωτού...

Πρόκειται για την καλύτερη πηγή ασβεστίου λόγω του γάλακτος… πόσο μάλλον αν το παγωτό είναι βιολογικό και διαθέτει βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 μέσω των δροσερών φρούτων! Παράλληλα, περιέχει αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας του φυσικού κακάο και προσφέρει πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς. Η υψηλή ποιότητα του γάλατος περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες απαραίτητους για τον οργανισμό μας. Άλλωστε, σαν τροφή είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη αφού χαρίζει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το φώσφορο και ο σίδηρος. Σκεφτείτε, ότι ένα μπολ παγωτό βανίλιας προσφέρει στο σώμα μας τόσα θρεπτικά στοιχεία όσα ένα ποτήρι γάλα!

Φτιάξτε υγιεινό παγωτό από το σπίτι…

Θέλετε να ελέγχετε αποκλειστικά την παρασκευή του παγωτού σας; Η λύση βρίσκεται στο να φτιάξετε μόνοι σας υγιεινό παγωτό με όποια γεύση επιθυμείτε! Ανακατέψτε τα υλικά… και κατευθείαν στην κατάψυξη:

•Βασικό στοιχείο των παγωτών είναι το γάλα, είτε αποβουτυρωμένο, είτε με λιπαρά, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά.

•Παράλληλα, πρέπει να έχετε προμηθευτεί βιολογικά αυγά που θα μετατρέψουν τη γεύση και την υφή του σε φρέσκια και απολαυστική.

•Ένα τρίτο συστατικό των παγωτών είναι η ζάχαρη. Στα περισσότερα παγωτά χρησιμοποιείται η κρυσταλλική ζάχαρη, αλλά εσείς μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ακατέργαστη ή κάποιο άλλο φυσικό υποκατάστατό της. Προσοχή! Η καστανή ζάχαρη δεν είναι κατάλληλη γιατί έχει ιδιαίτερη υγρασία…

•Τέλος, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί θα χαρίσουν στο παγωτό τη γεύση της επιλογής σας. Χρησιμοποιείστε φυσικούς χυμούς φρούτων ή ακόμα και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα. Μην προτιμήσετε να κόψετε φρέσκα φρούτα, γιατί οι χυμοί τους δεν θα βοηθήσουν στην πήξη του παγωτού.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr