Επικαιρότητα

Τιμήθηκαν έξι “ήρωες” του περιβάλλοντος

Τιμήθηκαν έξι “ήρωες” του περιβάλλοντος Το έργο των περιβαλλοντικά υπεύθυνων ανθρώπων, εκτός από το έμπρακτο αποτέλεσμα, φαίνεται πως τυγχάνει και διεθνούς αναγνώρισης. Φόρος τιμής σε άτομα με σημαντικό έργο και συνεχείς προσπάθειες για την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αποδίδεται σε ετήσια βάση, στα Διεθνή Περιβαλλοντικά Βραβεία Γκόλντμαν.

Τα βραβεία αυτά, απονέμονται σε άτομα, που πραγματοποιούν σημαντικό έργο δαπανώντας προσωπικούς πόρους και πολλές φορές διατρέχοντας κινδύνους. Το γεγονός αυτό, καθιστά απαραίτητη και την συμβολική τιμητική αμοιβή των βραβευομένων με 150.000 δολάρια έκαστος. Συνολικά βραβεύονται έξι άτομα από Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Νησιά και νησιωτικά κράτη, Βόρεια Αμερική και Νότια-Κεντρική Αμερική. Ας δούμε τους φετινούς νικητές.

Kimberly Wasserman η νικήτρια της Β. Αμερικής βραβεύτηκε μετά τη 15η της μάχη να κλείσουν δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που μόλυναν την κοινότητά της. Η 36χρονη από το Σικάγο, μπήκε δυναμικά στην ακτιβιστική δράση ενάντια στα συγκεκριμένα εργοστάσια, που έπλητταν την υγεία πολλών, μεταξύ των οποίον και ο γιός της, που είχε εκδηλώσει άσθμα.

Azzam Alwash. Ο συγκεκριμένος κύριος, άφησε την άνετη ζωή του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ για να επιστρέψει στο Ιρακ, από όπου κατάγεται. Εκεί βοήθησε να αναδομηθούν οι λασπότοποι της Μεσοποταμίας, που είχαν μετατραπεί σε σκόνη άμμου μετά την επέμβαση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Aleta Baun, η κυρία με καταγωγή από την Ινδονησία, οδήγησε εκατοντάδες γυναίκες από χωριά σε μια τετραετή «υφαντική απασχόληση». Συγκεκριμένα, οι γυναίκες κάθονταν σε βράχους των ορυχείων και ύφαιναν τα παραδοσιακά ρούχα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραστηριότητες εξόρυξης μαρμάρων, που απειλούσαν το έδαφος και τον τρόπο ζωής τους.

•Ο Jonathan Deal βοήθησε στην προστασία της Καρού, μιας ημιερημικής περιοχής της Νότιας Αφρικής. Ο κ. Deal, φωτογράφος στο επάγγελμα, αφού ενημερώθηκε για τα σχέδια της εταιρείας Shell περί υδραυλικής διάρρηξης πετρελαίου (frackling), κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση της χώρας, να εκδώσει μορατόριουμ.

Rossano Ercolini. Ένας Ιταλός δάσκαλος, βοήθησε να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης στην πόλη Καπανόρι από 11% σε 82%. Πλέον, αρκετοί άλλοι δήμοι, συμμετέχουν στο έργο και υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές για μηδενικά απόβλητα.

Nohra Padilla. Πρόκειται για άτομο που πραγματοποιεί ανακύκλωση «τρίτης γενιάς». Κατάγεται από την Κολομβία και οργάνωσε ομάδες ανακύκλωσης, που απεκάλεσε «εργάτες αποβλήτων», σε σωματεία, παρά τους πολιτικούς αντιπάλους και τη βία που θα αντιμετώπιζε. Κέρδισε επίσης μια δικαστική απόφαση, που απαγορεύει τις συμβάσεις διαχείρισης των αποβλήτων, σε μη επίσημους ανακυκλωτές.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr