Επικαιρότητα

ΞΑΝΘΗ: Φύτρωσαν λουλούδια στα… σκουπίδια!

ΞΑΝΘΗ: Φύτρωσαν λουλούδια στα… σκουπίδια! Πως μπορεί σε μια συσκευασία βουτύρου να ευδοκιμήσει μια ορτανσία; Επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους οι μαθητές τους 1ου, 3ου, 6ου Γυμνασίου Ξάνθης και του Γυμνασίου Πολυσίτου μετέτρεψαν σκουπίδια και προς ανακύκλωση αντικείμενα σε μικρές γλάστρες μέσα στις οποίες τοποθέτησαν φυτά τα οποία στη συνέχεια διένειμαν σε διερχόμενους από την Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου.

Οι μικροί κηπουροί άφησαν την φαντασία τους να οργιάσει, αξιοποιώντας στο έπακρο ακόμη και το πιο φαινομενικά άχρηστο αντικείμενο που είχαν στη διάθεση τους, δίνοντάς του χρώμα και ζωή και μετατρέποντάς το σε ένα μικρό στολίδι για κάθε μπαλκόνι και αυλή. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης, ενώ αγκαλιάστηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης που συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην πόλη της Ξάνθης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέμα ανακύκλωσης, σεβασμού του περιβάλλοντος και μείωσης των ρύπων.

«Τα παιδιά από ανακυκλώσιμα υλικά, υλικά που θα είχαν καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων έφτιαξαν πρωτότυπες γλάστρες επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιότητα τους» εξηγεί η κα Πέπη Στάντσιου πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, συμπληρώνοντας πως «θα βάλουμε μέσα σε αυτές λουλούδια και θα τα προσφέρουμε στους περαστικούς θέλοντας να περάσουμε την ιδέα της ανακύκλωσης που για εμάς είναι πολιτισμός και το έχουμε εντάξει σαν μια δραστηριότητα και αυτή μέσα στους κόλπους του Λυκείου. Έχουμε μαθήματα thrash art και μέσω αυτών επιχειρούμε να περάσουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης στα παιδία και την ανάγκη να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον μας». Ήδη στο Λύκειο Ελληνίδων έχουν τοποθετηθεί φέτος κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού, με την Στάντσιου να επισημαίνει πως «εκτός της παράδοσης και του πολιτισμού θέλουμε να εμφυσήσουμε και αυτή την αξία ώστε να τη συμπεριλάβουν τα παιδιά μας μέσα στην καθημερινότητά τους».

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα των μικρών δημιουργών, με τις πρωτότυπες γλάστρες να γίνονται ανάρπαστες. Η έλλειψη ωστόσο υποδομών ανακύκλωσης στον δήμο Ξάνθης, αλλά και γενικότερα στην Π.Ε. Ξάνθης, είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένως χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση σε αυτό, με πολλούς εκ των κατοίκων της περιοχής να διαμαρτύρονται εντόνως για το γεγονός πως δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και πως καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Πηγή:http://www.trakitoday.com