Επικαιρότητα

Η κλιματική αλλαγή κάνει καλό στους πιγκουίνους!

Η κλιματική αλλαγή κάνει καλό στους πιγκουίνους! Οι πιγκουίνοι της Αδελίας είναι ένα από τα είδη που, απ’ ό,τι φαίνεται, επωφελούνται από την κλιματική αλλαγή: Ο πληθυσμός τους, σε κάποιες περιοχές, αυξάνεται καθώς ο πάγος συρρικνώνεται. Η ενίσχυσή τους πάντως δεν οφείλεται μόνο σε αυτόν τον παράγοντα.

Ερευνητές μελέτησαν την αποικία των πιγκουίνων της Αδελίας (Pygoscelis adeliae) στη νήσο Μποφόρ της Ανταρκτικής και παρατήρησαν ότι, μέσα σε 52 χρόνια, ο πληθυσμός αυξήθηκε από 35.000 σε 64.000 ζεύγη.

Οι πιγκουίνοι αυτοί, που απαντώνται στις νότιες ακτές της Ανταρκτικής, ζουν στο θαλάσσιο πάγο. Για να αναπαραχθούν, όμως, μετακινούνται σε βραχώδεις παράκτιες περιοχές, όπου οι πάγοι και το χιόνι έχουν λιώσει. Πρόσφατα επιστήμονες κατέγραψαν πώς, με την υποχώρηση των παγετώνων, έχουν μειωθεί και οι ρυθμοί της μετακίνησης των πιγκουίνων, οι οποίοι εγκαθίστανται πιο μόνιμα σε περιοχές χωρίς πάγο.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα πιστεύουν πως η αύξηση του πληθυσμού ενδέχεται να σχετίζεται και με έναν άλλο παράγοντα: την ενίσχυση των ασημόψαρων, λόγω της εμπορικής αλίευσης του βασικού θηρευτή τους, του μπακαλιάρου της Ανταρκτικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιγκουίνοι να έχουν μεγαλύτερα αποθέματα τροφής.

Τα ευρήματα της μελέτης προκαλούν εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλες αποικίες πιγκουίνων της Αδελίας παρουσιάζουν συρρίκνωση. Η Λαρού και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι, πέρα από την πιθανή επίδραση της αύξησης της διαθέσιμης τροφής, αυτό σχετίζεται κυρίως με την εξάπλωση των περιοχών αναπαραγωγής σε ποσοστό 20% από τη δεκαετία του 1980.

 

Πηγή:http://www.news.gr