Επικαιρότητα

Με 4.360 κρασιά ξεκινά στο Μπορντό ο 37ος διαγωνισμός κρασιού

Με 4.360 κρασιά ξεκινά στο Μπορντό ο 37ος διαγωνισμός κρασιού Μπορντό, Γαλλία

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν». Πιστοί στη ρήση αυτή, εκατοντάδες γευσιγνώστες από ολόκληρο τον κόσμο θα δοκιμάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο πάνω από 4.360 κρασιά από 28 χώρες. Όλα αυτά στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρασιού που θα διεξαχθεί κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Τα κρασιά θα αξιολογηθούν από μια κριτική επιτροπή 736 γευσιγνωστών.

Ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να καθιερώσει το Μπορντό ως παγκόσμιο κέντρο οινολογίας. Ο θεσμός αυτός, που εγκαινιάσθηκε το 1976, διαφοροποιείται ριζικά από τους άλλους οινικούς διαγωνισμούς που οργανώνονται στη Γαλλία, στους οποίους διαγωνίζονται αποκλειστικά τα γαλλικά κρασιά.

Η Γαλλία αντιπροσωπεύεται από τον μεγαλύτερο αριθμό των κρασιών στον φετινό διαγωνισμό (57%), από τα οποία η πλειοψηφία προέρχεται από το Μπορντό (63%).

Η Ισπανία ακολουθεί στη δεύτερη θέση των συμμετοχών (608 δείγματα), μπροστά από την Πορτογαλία (477), την Ιταλία (155) την Χιλή (125), και την Ουγγαρία (116). Μεταξύ των διεκδικητών βρίσκονται ακόμη η Αυστραλία (65) και οι ΗΠΑ (33).

Εκτός από το Χρυσό, το Ασημένιο και το Χάλκινο Μετάλλιο, ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρασιού απονέμει και τέσσερα ειδικά βραβεία, μεταξύ αυτού και του Αλεντέζου, της διάσημης οινοπαραγωγικής περιοχής της νοτιοανατολικής Πορτογαλίας, για το οποίο θα διαγωνισθούν 107 δείγματα.

Τα βραβευμένα κρασιά θα ελεγχθούν πριν την ανακοίνωση του καταλόγου μέσω εργαστηριακής ανάλυσης προκειμένου να επαληθευθεί η προέλευση και ο αμπελώνας.

Τα δείγματα που έχουν κερδίσει θα συγκριθούν επίσης με τα αντίστοιχα εμφιαλωμένα, τα οποία έχουν αγοραστεί στο εμπόριο, σε τυχαία σημεία πώλησης.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται την περίοδο που ξεκινά στο Μπορντό η εβδομάδα της νέας εσοδείας του 2012, την οποία θα δοκιμάσουν διεθνείς ειδήμονες, προτού εμφιαλωθεί και κυκλοφορήσει στο εμπόριο, έπειτα από ωρίμανση 12 έως 18 μηνών.

 

Πηγή:http://www.in.gr