Επικαιρότητα

Βρετανία: η ψυχρότερη Κυριακή του Πάσχα στα χρονικά

Βρετανία: η ψυχρότερη Κυριακή του Πάσχα στα χρονικά Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή ήταν η ψυχρότερη Κυριακή του Πάσχα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με τη θερμοκρασία στα Χάιλαντς της Σκοτίας να αγγίζει τους -12,5 βαθμούς Κελσίου. Η μέση θερμοκρασία αυτήν την εποχή του έτους είναι 10-13 βαθμοί.

Η συγκεκριμένη μέτρηση, που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Μπρέμερ της βόρειας Σκοτίας, είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ανήμερα το Πάσχα, απ’ όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, το 1960. Σύμφωνα με την υπηρεσία, το προηγούμενο ρεκόρ ήταν -9,8 βαθμοί Κελσίου, τη Δευτέρα του Πάσχα του 1986.

Εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας τόνισε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή που, για τους καθολικούς, πέφτει μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου. Ωστόσο, και ο Μάρτιος κηρύχθηκε ο ψυχρότερος του τελευταίου μισού αιώνα για τη Βρετανία, με τη μέση θερμοκρασία να διαμορφώνεται στους 2,5 βαθμούς Κελσίου, τρεις βαθμούς κάτω από το μέσο όρο της περιόδου που καλύπτουν οι επίσημες μετρήσεις.

Οι ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεση ή ακόμη και τα σχέδια των ανθρώπων, καθώς τα προβλήματα από το χιόνι είναι τεράστια, όμως εκφράζονται φόβοι ότι το πλήγμα για την άγρια ζωή θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Για τα αποδημητικά πτηνά, για παράδειγμα, επιστήμονες προβλέπουν ότι η αναπαραγωγή θα καθυστερήσει φέτος, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθούν περίπου οι μισοί νεοσσοί σε σχέση με άλλες χρονιές. «Πλησιάζουμε το σημείο καμπής», δήλωσε στον Independent ο Πολ Στάνκλιφ από τη βρετανική ένωση ορνιθολογίας. «Η αναπαραγωγική περίοδος ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ κακή.»

Ερευνητές φοβούνται επίσης ότι πολλοί σκαντζόχοιροι, οι πληθυσμοί των οποίων ήδη συρρικνώνονται, ενδέχεται να μην ξυπνήσουν από τη χειμερία νάρκη. Επιπλέον, οι βάτραχοι και οι φρύνοι που τέτοια εποχή κόαζαν στις λιμνούλες της βρετανικής υπαίθρου, φέτος δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αφού τα ενδιαιτήματά τους καλύπτονται από πάγο.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr