Επικαιρότητα

Το καλοκαίρι ξεκινά ηλεκτροπαραγωγή το φράγμα του Ιλαρίωνα

Το καλοκαίρι ξεκινά ηλεκτροπαραγωγή το φράγμα του Ιλαρίωνα Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει για την παραγωγή ενέργειας το φράγμα του Ιλαρίωνα καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες πλήρωσης με νερό της νέας λίμνης που δημιουργήθηκε. “Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και ήδη υπάρχει μια λίμνη μήκους 35 χιλιομέτρων ενώ το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση” σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δασταμάνης.

Με αφορμή τη συζήτηση στο αποψινό Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ) σχετικά με την προστασία της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Δασταμάνης σχολιάζει ότι από το 2009 οπότε ξεκίνησε η όλη προσπάθεια ανανεώνεται η σχετική σύμβαση κάθε χρόνο με σκοπό την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. “Το έργο, από την πλευρά της ΔΕΗ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ως εκ τούτου ορισμένοι περιβαλλοντικοί όροι δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Πιστεύουμε ότι εντός του χρόνου θα διευθετηθούν τα όποια θέματα υπάρχουν και αφορούν τον καθαρισμό των εργοταξίων, την ολοκλήρωση δενδροφυτεύσεων κ.α.

Εξετάζουμε ακόμη ζητήματα εμπλουτισμού της λίμνης με ψάρια και ανάλυσης του μικροκλίματος που θα δημιουργηθεί λόγω της υγρασίας από τη λίμνη” αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια και ο φορέας που έχει δημιουργήσει με τη συμμετοχή των δήμων που γειτνιάζουν με τη νέα λίμνη, βρίσκονται σε συνεννόηση με την ΑΝΚΟ για την τουριστική αξιοποίηση του τόπου μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα επίσκεψη στην Καρδίτσα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την περίπτωση της τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πλαστήρα. “Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει σχετική εμπειρία και από τη λίμνη Πολυφύτου, οπότε είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε τα δύο παραδείγματα για να καταλήξουμε στις βέλτιστες πρακτικές προς εφαρμογή” προσθέτει ο κ. Δασταμάνης.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr