Επικαιρότητα

Προβατάκια θα κουρεύουν... το γκαζόν στο Παρίσι

Προβατάκια θα κουρεύουν... το γκαζόν στο Παρίσι Σε προβατάκια ενδέχεται να ανατεθεί η συντήρηση των χώρων πρασίνου του Παρισιού. Η γαλλική πρωτεύουσα θα πειραματιστεί από τον Απρίλιο με την οικολογική βοσκή - αρχικά μόνο σ' ένα χώρο - ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη σε πυκνό αστικό περιβάλλον η τεχνική αυτή, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, θα επιτρέψει να περιοριστεί η χρήση μηχανών κουρέματος γκαζόν και ζιζανιοκτόνων.

Ο ασυνήθιστος αυτός πειραματισμός θα αρχίσει στις 3 Απριλίου σ' ένα χωράφι 2.000 τ.μ. σε αγρανάπαυση που ανήκει στην υπηρεσία των Αρχείων του Παρισιού στο 19ο διαμέρισμα, ανακοίνωσε η δημαρχία του Παρισιού.

Η οικολογική βοσκή αφορά τη χρησιμοποίηση ζώων για τη συντήρηση ενός χώρου πρασίνου και επιτρέπει να περιορίζεται η χρήση μηχανημάτων που αποτελούν πηγή θορύβου και είναι ενεργοβόρα, καθώς και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ο στόχος της δημαρχίας του Παρισιού είναι να εκτιμηθεί αν αυτός ο τύπος οικολογικής διαχείρισης των πράσινων χώρων είναι εφαρμόσιμος σ' ένα πυκνό αστικό περιβάλλον όπως το Παρίσι.

Για το πείραμα αυτό, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε «πολλές περιόδους» από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, επελέγησαν πρόβατα που προέρχονται από το νησί Ουεσάν της Βρετάνης, μια φυλή που είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και μικρόσωμη, με αποτέλεσμα «η χειραγώγησή της να είναι πιο εύκολη», υπογραμμίζει η δημαρχία.

Ανάμεσα σε κάθε περίοδο βοσκής, τα ζώα θα φιλοξενούνται στο Αγρόκτημα του Παρισιού, μια εγκατάσταση στο Μπουά ντε Βενσέν που θα αναλάβει την υγειονομική παρακολούθησή τους.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι χώροι, για παράδειγμα στα δάση της Βενσέν και της Μπουλόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημαρχίας.

 

Πηγή:http://www.tvxs.gr