Επικαιρότητα

Ηλεκτρικό μονοθέσιο-βολίδα

Ηλεκτρικό μονοθέσιο-βολίδα Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μέρος της καθημερινότητας μας αρκετά χρόνια τώρα. Το πρώτο, μάλιστα, απ’ αυτά κυκλοφόρησε ακριβώς 100 χρόνια πριν, το 1913. Δεν κατάφεραν, όμως, μέχρι τώρα να προσελκύσουν παρά ένα μικρό μέρος του αγοραστικού κοινού. Κι αν αυτό μεγάλωσε τελευταία οφείλεται περισσότερο την ευαισθητοποίηση πιο πολλών ανθρώπων για το περιβάλλον και τους ρύπους των αυτοκινήτων και όχι για την εξέλιξη της τεχνολογίας τους.

Το στερεότυπο για τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρισμό είναι πως πρόκειται για «βαρετά», «αργά» και «δύσχρηστα» οχήματα σε σχέση μ’ αυτά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή βενζίνη. Αυτό το στερεότυπο προσπαθεί να ανατρέψει ο Τζον Ντρέισον.

Ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας που φέρει το όνομά του, ο Ντρέισον επένδυσε αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μόλις πριν λίγες ημέρες παρουσίασε το… καμάρι του, ένα αυτοκίνητο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε εμφάνιση και αεροδυναμική από τα εντυπωσιακά μονοθέσια της Φόρμουλα 1.

Η ομοιότητα δεν βρίσκεται μόνο εκεί: Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να πιάσει ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα (!), κάτι που καταρρίπτει μια και καλή το μύθο ότι ο ηλεκτρισμός σαν κινητήρια δύναμη δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες ταχύτητες.

Στο συγκεκριμένο μοντέλο υπάρχουν τέσσερις ηλεκτρομηχανές που ελέγχονται από σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, έτσι ώστε να ανατροφοδοτούν η μία την άλλη και να ενισχύεται περισσότερο η αυτονομία των μπαταριών για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ με βενζίνη.

Το αυτοκίνητο θα λάβει μέρος στον αγώνα ταχύτητας που θα γίνει σε λίγους μήνες στη Βρετανία με αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι ευελπιστεί ότι θα κερδίσει την πρώτη θέση. Ο Ντρέισον είναι τόσο σίγουρος για την επένδυσή του που μετά από εκείνον τον αγώνα ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει έναν άλλο, στον οποίο τα πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κληθούν να συναγωνιστούν τα βενζινοκίνητα, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους στην ισχύ του κινητήρα.

Με αυτό το μοντέλο ο Ντρέισον ευελπιστεί ότι η αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και δεν θα αφορά μόνο ανθρώπους που δεν νοιάζονται για την ταχύτητα και την ιπποδύναμη, αλλά μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ηλεκτρικό μονοθέσιο-βολίδα

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr