Επικαιρότητα

Συνδέουν την ασπιρίνη με μειωμένο κίνδυνο μελανώματος

Συνδέουν την ασπιρίνη με μειωμένο κίνδυνο μελανώματος Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη, αλλά όχι παρεμφερή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διατρέχουν μικρότερο του μέσου όρου κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα - την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 77.000 νέα κρούσματα αυτής της μορφής καρκίνου θα διαγνωστούν μέσα στο 2013 και λίγο περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer («Καρκίνος»), βασίζονται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα μίας 12ετίας από την ευρείας κλίμακας μελέτη Women's Health Initiative («Πρωτοβουλία για την Υγεία της Γυναίκας») και αναφέρονται στον χρόνο που εκείνες που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν κάτω από τον ήλιο και αν χρησιμοποίησαν αντηλιακό.

Ωστόσο, η επικεφαλής της έρευνας Τζιν Τανγκ από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη για να αποφύγουν τον καρκίνο του δέρματος.

«Αυτή η μελέτη... συσχετίζει τη χρήση της ασπιρίνης με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αλλά δεν την αποδεικνύει», τόνισε η Τανγκ στο Reuters.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Τανγκ και οι συνεργάτες της επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις σχεδόν 60.000 λευκών γυναικών, ηλικίας 50 με 79, οι οποίες απαντούσαν κάθε χρόνο σε ερωτηματολόγια για το τι φάρμακα λάμβαναν και αν είχαν λάβει νέα διάγνωση.

Στη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, 548 γυναίκες -λιγότερο από 1%- διαγνώστηκαν με μελάνωμα. Οι γυναίκες εκείνες που απάντησαν ότι λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη -δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα- στην αρχή της έρευνας είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν αντιφλεγμονώδη.

Η χρήση ασπιρίνης για πέντε χρόνια ή περισσότερα προέκυψε ότι συνδέεται με 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι γυναίκες εκείνες που λάμβαναν άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιμπουπροφαίνη και η ναπροξένη, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Το ίδιο και εκείνες που λάμβαναν ακεταμινοφαίνη.

Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αναστέλλουν την έκκριση πρωτεϊνών που θεωρείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, επομένως δεν είναι σαφές γιατί μόνο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος.

Σύμφωνα με την Τανγκ, ενδεχομένως να μην ήταν ικανός ως δείγμα ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και λάμβαναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη -αλλά όχι ασπιρίνη- ώστε να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Ωστόσο, ο Ράνταλ Χάρις, ερευνητής του καρκίνου από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ohio State στο Κολόμπους του Οχάιο, δήλωσε ότι όλο και περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται τα οποία καταδεικνύουν ότι η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα. «Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα αξίζει να λαμβάνει κάποιος ένα από αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά και σε σχετικά μικρή δόση... δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ειδικά αν κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου», σημείωσε ο Χάρις.

Αλλά η Τανγκ δεν θεωρεί ότι επί του παρόντος τα στοιχεία στηρίζουν τη θεωρία ότι οι περισσότεροι θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη ή τα άλλα προαναφερθέντα φάρμακα για να αποφύγουν τον καρκίνο, περιλαμβανομένου του μελανώματος. «Για τις γυναίκες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως κάποια που ήδη έχει καρκίνο του δέρματος, (θα έλεγα) μιλήστε στο γιατρό σας πριν πάρετε ασπιρίνη γιατί και η ασπιρίνη είναι φάρμακο. Το όφελος θα πρέπει σταθμιστεί απέναντι σε ορισμένες πιθανές παρενέργειες».

 

Πηγή:http://www.tvxs.gr