Επικαιρότητα

Εβαλαν το ελληνικό λάδι στο πάνω ράφι 17 χωρών

Εβαλαν το ελληνικό λάδι στο πάνω ράφι 17 χωρών Τρεις νέοι γεωπόνοι δεν πτοήθηκαν από τις αντίξοες συνθήκες, κυνήγησαν το όνειρό τους και δημιούργησαν την «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα» στη Μεσσηνία.

Σήμερα εξάγουν σε 17 χώρες, ενώ πρόσφατα το ελαιόλαδό τους βραβεύτηκε στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη.

Η εταιρεία τους πήρε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου (ανάμεσα σε 100 προϊόντα που συμμετείχαν) για το Epikouros demeter βιοδυναμικής καλλιέργειας 500ml, ενώ κατέκτησε και τη 12η θέση με το Epikouros - βιολογικό ελαιόλαδο 500ml.

Πρόκειται ίσως για τον σημαντικότερο διαγωνισμό του κλάδου γιατί λαμβάνουν μέρος όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η συγκεκριμένη διάκριση όμως δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών και ένα όραμα τριών νέων -σήμερα 40άρηδες- οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Απόφαση-σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η ίδρυση το 2002 της εταιρείας τους «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα». Το 2006 προχωρούν ένα ακόμα βήμα αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης και επεξεργασίας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.

Επιλέγουν 120 παραγωγούς ως μόνιμους συνεργάτες τους και σ' έναν χώρο 11 στρεμμάτων έξω από την Καλαμάτα δημιούργησαν εγκαταστάσεις 1.700 τ.μ. Η επένδυσή τους άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ ενώ η μονάδα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2010, διαθέτει σήμερα 22 άτομα προσωπικό.

Οι πρώτες εξαγωγές

Οπως τονίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος: «Στην αρχή εξήγαμε σε δύο χώρες μόνο, τη Γερμανία και την Ελβετία, και μέσα σε δύο χρόνια τις αυξήσαμε σε 17 προσθέτοντας τις Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Λευκορωσία και Φινλανδία. Η εταιρεία μας πραγματοποιεί μόνο εξαγωγές και παράγει μόνο 100% βιολογικά προϊόντα. Εχουμε επικεντρωθεί στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στις ελιές Καλαμών και στις πράσινες ελιές Αμφίσσης, ενώ ο κύκλος εργασιών μας το 2012 έκλεισε στα 3,7 εκατ. ευρώ». «Η συνεργασία μας», προσθέτει ο Λάμπης Χριστόπουλος, «με τους 120 παραγωγούς είναι σταθερή. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι από 35 μέχρι 45 ετών. Εμείς μειώνουμε το κόστος της καλλιέργειάς τους με την ανακύκλωση. Χρησιμοποιούμε όλα τα φυτικά υπολείμματα του βιολογικού αγροκτήματος (κλαδιά, χορτάρια, φύλλα, βότανα), δημιουργούμε κομπόστ και επιτυγχάνουμε την επιθυμητή ισορροπία του οικοσυστήματος».

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr