Επικαιρότητα

Κίνα και ΗΠΑ εκτελούν δοκιμαστική πτήση αεροπλάνου με βιοκάυσιμα

Κίνα και ΗΠΑ εκτελούν δοκιμαστική πτήση αεροπλάνου με βιοκάυσιμα Δίωρη δοκιμαστική πτήση εκτέλεσε ένα jumbo jet με καύσιμο που παράγεται από ελαιώδεις καρπούς την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011, ως μέρος μιας συνεργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το καύσιμο, με βάση τους ελαιώδεις καρπούς του δέντρου jatropha, είναι ένα από μια σειρά από ερευνητικών προγραμμάτων, που ξεκίνησε πέρυσι από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο. Οι δύο κυβερνήσεις δηλώνουν ότι θέλουν η έρευνα να βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης, και να τονώσει την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών.

Το καύσιμο αναπτύχθηκε από την Boeing Co., την Honewell UOP, την Κινεζική εταιρεία πετρελαίου PetroChina Ltd., και την Air China Ltd. Λένε ότι το βιοκαύσιμο θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε τρία έως πέντε έτη.

Ένα Boeing 747-400 της Air China με ισόποσο μίγμα βιοκαυσίμου και συμβατικού καύσιμου αεροπλοοίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Πεκίνου και πέταξε για δύο ώρες πριν προσγειωθεί και πάλι στο αεροδρόμιο της Κινεζικής πρωτεύουσας.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι ένα ορόσημο για την κινεζική αεροπορική βιομηχανία», δήλωσε ο He Li, αντιπρόεδρος της Air China. «Θα μας βοηθήσει πολύ στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα μας δώσει περισσότερες επιλογές για τα αεροπορικά καύσιμα».

Η Boeing είπε νωρίτερα ότι ο στόχος της έρευνας είναι η ανάπτυξη βιοκαυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικά αεροσκάφη χωρίς μετατροπές στον κινητήρα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πέρυσι έγιναν τέσσερις δοκιμαστικές πτήσεις με βιοκαύσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πηγή:http://www.4green.gr