Επικαιρότητα

Η Γη Όντως Γίνεται Όλο και Πιο Ζεστή

Η επιφάνεια της Γης στΆ αλήθεια γίνεται όλο και πιο θερμή, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις αμερικανικής επιστημονικής ομάδας. Στο πλαίσιο του σχετικού ερευνητικού προγράμματος, Berkeley Earth, χρησιμοποιήθηκαν νέες μέθοδοι και νέα στοιχεία, αλλά το συμπέρασμα είναι εντυπωσιακά ίδιο με εκείνο των αντίστοιχων ερευνών του βρετανικού Met Office και της NASA: η Γη έχει πράγματι την τάση να θερμαίνεται και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι πρόβλημα υπαρκτό, παρά τις καταγγελίες του 2009 και τους ισχυρισμούς ότι οι επιστημονικές μελέτες υπερβάλλουν.

Το πρόγραμμα δρομολογήθηκε από τον καθηγητή της Φυσικής Ρίτσαρντ Μούλερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος συγκρότησε μια ομάδα δέκα επιστημόνων, κυρίως φυσικών, μεταξύ τους και ο Σολ Περλμούτερ ο οποίος βραβεύτηκε φέτος με το Νομπέλ Φυσικής για την ανακάλυψη σχετικά με την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος. Η χρηματοδότηση προήλθε από διάφορες πηγές. Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ισχυρισμούς δύσπιστων μπλόγκερ, σύμφωνα με τους οποίους τα δεδομένα της θερμοκρασίας από μετεωρολογικούς σταθμούς δεν αποδεικνύουν ανησυχητικές τάσεις υπερθέρμανσης. Το επιχείρημα ήταν ότι πολλοί σταθμοί ανέφεραν τάσεις θέρμανσης επειδή βρίσκονται κοντά σε πόλεις και επειδή αυτές οι πόλεις αναπτύσσονται εκλύοντας αστική ζέστη. Η ομάδα του Μπέρκλεϊ, από την πλευρά της, βρήκε περίπου 40.000 μετεωρολογικούς σταθμούς στον κόσμο, των οποίων τα στοιχεία είχαν καταγραφεί και αποθηκευτεί σε υπολογιστές. Ανέπτυξε μια νέα μέθοδο ανάλυσης δεδομένων προκειμένου να παραγάγει το διάγραμμα της παγκόσμιας θερμοκρασίας και των τάσεών της από το 1800. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά όμοιο με εκείνο που παρήγαγαν οι άλλες τρεις πιο σημαντικές επιστημονικές ομάδες του κόσμου, των οποίων όμως το έργο είχε απορριφθεί ως αναξιόπιστο από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής. Δύο από αυτά τα διαγράμματα φυλάσσονται στις ΗΠΑ από την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία, NOAA, και τη NASA. Για την τρίτη έκθεση συνεργάστηκαν η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office και η Υπηρεσία Κλιματικών Ερευνών CRU του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας UEA, απΆ όπου και προέκυψαν τα φημισμένα e-mail με παραδοχές για επιστημονικά λάθη που υποτίθεται ότι έδωσαν τη βάση στους σκεπτικιστές για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους και την αμφισβήτηση της αλλαγής του κλίματος, πριν από δύο χρόνια.

«Η μεγαλύτερη έκπληξή μας ήταν ότι τα νέα αποτελέσματα συμφωνούν τόσο πολύ με τα στοιχεία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν από άλλες ομάδες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», αναγνώρισε ο καθηγητής Μούλερ. «Και αυτό επιβεβαιώνει ότι εκείνες οι μελέτες έγιναν με προσοχή και ότι οι θέσεις των σκεπτικιστών για την αλλαγή του κλίματος δεν μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τα συμπεράσματά τους».

Από τη δεκαετία του 1950, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου, διαπίστωσε η ομάδα του Μπέρκλεϊ. Ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς, ο επιστήμονας της CRU που δέχθηκε την πιο σκληρή κριτική στη διάρκεια του αποκαλούμενου Climategate, απέφυγε να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, καθώς δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επισήμως. «Ανυπομονώ να τα διαβάσω αμέσως μόλις αναθεωρηθούν και δημοσιευθούν», δήλωσε.

Η επιστημονική ομάδα του Μπέρκλεϊ ανακοίνωσε επίσης ότι ανακάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας στον βόρειο Ατλαντικό μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο μέσος όρος της θερμοκρασίας της Γης διαφέρει από χρόνο σε χρόνο.

 

Πηγή:Εφημερίδα "Καθημερινή"