Επικαιρότητα

Κατά 20% αυξημένη η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος

Κατά 20% αυξημένη η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος Η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με τη ζήτηση για τα προϊόντα του ζωικού κεφαλαίου να αναμένεται να διπλασιαστεί στην Υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Σύμφωνα με την οργάνωση Worldwatch Institute, που πραγματοποίησε τη μελέτη, αυτή η αύξηση συνοδεύεται από επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Η μελέτη καταδεικνύει ότι η παραγωγή κρέατος σε ολόκληρο τον κόσμο έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και ότι έχει αυξηθεί ακριβώς κατά 20% τα τελευταία 10 χρόνια.

Το χοιρινό κρέας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το ευρύτερα καταναλωμένο στον κόσμο και ακολουθείται από τα πουλερικά, το βόειο και το πρόβειο κρέας. Η παραγωγή πουλερικών παρουσιάζει την πιο ταχύτατη ανάπτυξη καταγράφοντας αύξηση 4,7% το 2010, φτάνοντας τους 98 εκατομμύρια τόνους.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως αυξήθηκε από 41,3 κιλά το 2009 σε 41,9 κιλά το 2010. Οι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 32 κιλά κρέατος ετησίως, έναντι 80 κιλών ανά άτομο στο βιομηχανικό κόσμο. Από τα 880 εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, το 70% εξαρτάται μερικώς ή απολύτως από το ζωικό κεφάλαιο για το βιοπορισμό του και τη διατροφική του ασφάλεια.

Ζωικό κεφάλαιο

Η ζήτηση για τα προϊόντα του ζωικού κεφαλαίου σχεδόν θα διπλασιαστεί στην Υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, από 200 θερμίδες ανά άτομο την ημέρα το 2000 σε περίπου 400 θερμίδες το 2050. Η ανατροφή του ζωικού κεφαλαίου απαιτεί κατά προσέγγιση το 23% από την παγκόσμια χρήση νερού στη γεωργία, ποσοστό που ισοδυναμεί με 1,15 λίτρα νερού ανά άτομο την ημέρα.

Εξάλλου, το ζωικό κεφάλαιο ευθύνεται, κατ' εκτίμηση, για το 18% των προκαλούμενων από τον άνθρωπο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, παράγοντας το 40% του παγκόσμιου μεθανίου και το 65% του παγκόσμιου νιτρώδους οξειδίου. Από την άλλη, το 75% των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στο ζωικό κεφάλαιο δεν απορροφώνται από τα ζώα αλλά εκκρίνονται στα απόβλητα, θέτοντας έναν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Ενα μεγάλο μέρος της σθεναρής αύξησης της παραγωγής κρέατος οφείλεται στη βιομηχανική εκτροφή των ζώων», λέει η Ντανιέλ Νάιρμπερνγκ ανώτερη ερευνήτρια του ινστιτούτου. Η βιομηχανική εκτροφή μολύνει το περιβάλλον μέσω της μεγάλης χρήσης φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τροφών» λέει, προσθέτοντας ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή κρέατος έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα. Το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τα ζωικά απόβλητα και το νιτρώδες οξείδιο, είναι αέρια του θερμοκηπίου 25 έως και 300 φορές πιο ισχυρά από το διοξείδιο του άνθρακα.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr