Επικαιρότητα

Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτίρια

Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτίρια Δυο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας επένδυσε ο όμιλος MTI Ventures στο «χρωματιστό γυαλί» της εταιρείας Oxford Photovoltaic που παράγει ενέργεια από τον ήλιο.

Όπως ανακοίνωσε η Oxford Photovoltaics, η επένδυση αναμένεται να φέρει το ηλιακό γυαλί, το οποίο μπορεί να βαφεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά, καθιστώντας το εμπορικά βιώσιμο.

«Αυτό που λέμε είναι αντί να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στο κτίριο, καλύτερα να φτιάξετε ένα κτίριο από φωτοβολταϊκά», δήλωσε στη Guardian ο Kevin Arthur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γυάλινο κτίριο σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει να πληρώσεις για το γυαλί. Αν χρησιμοποιήσεις το ηλιακό γυαλί προσθέτεις ένα πολύ μικρό κόστος στην κατασκευή (περίπου 10% επιπλέον)»,συμπλήρωσε.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην προσθήκη ενός λεπτού στρώματος διαφανών ηλιακών κυψελών στερεής μορφής στο συμβατικό γυαλί.

Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το 12% της ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε «καθαρό» ρεύμα.

Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί στο εθνικό δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κτιρίου.

Στο μεταξύ κοινή ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Sheffield και Cambridge ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατάφερε να ψεκάσει με επιτυχία βαφή με ηλιακές κυψέλες πάνω σε επιφάνεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η ηλιακή βαφή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κτίρια και οροφές.

Προς το παρόν βέβαια η ηλιακή βαφή μπορεί να ψεκαστεί μόνο σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες και δεν είναι πολύ αποδοτική.

 

Πηγή:http://www.real.gr