Επικαιρότητα

Σε Ξάνθη, Λάρισα και Χανιά τα πρώτα «πράσινα» στρατόπεδα

Σε Ξάνθη, Λάρισα και Χανιά τα πρώτα «πράσινα» στρατόπεδα Το στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη, η 101 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα και ο ναύσταθμος στη Σούδα Χανίων είναι οι τρεις πρώτες υποδομές των ενόπλων δυνάμεων που αναβαθμίζονται περιβαλλοντικά και ενεργειακά. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις σε στρατιωτικά νοσοκομεία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας, με αφετηρία το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, 15 μεγαβάτ (MW) σε στρατόπεδο στη Λάρισα και 20 MW στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, καθώς και η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε Μικρονήσι, Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο, που θα λειτουργούν με ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά, παρέχοντας επάρκεια σε νερό.

Το μνημόνιο για τα πράσινα στρατόπεδα υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2010 μεταξύ της τότε υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο την εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών στις υποδομές των ένοπλων δυνάμεων ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τα λειτουργικά τους κόστη.

Στο μνημόνιο περιλαμβάνονται 51 υποέργα - δράσεις όπως:

 βιοκλιματικός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων

 εγκατάσταση συστημάτων για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από φωτοβολταικα αιολικά βιομάζα και γεωθερμία

 αναβάθμιση της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε πεδία βολής

 διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων του στρατου:αστικών, νοσοκομειακών, επικίνδυνων, εναπαχρησιμοποίηση λαδιών

 ανακύκλωση υλικών

 εξοικονόμηση ενέργειας και εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας

 παρακολούθηση θαλάσσιας ρύπανση

 παρακολούθηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αλλαγές στο μοντέλο μετακινήσεων των ένοπλων δυνάμεων ώστε να ικανοποιούνται οι κανόνες της βιωσιμότητας

 αλλαγή λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που αναμένεται να εξοικονόμησης 280 χιλιάδες ευρω/ετος

 προστασία υδατικών πόρων και εδαφών

Οι μελέτες προετοιμάστηκαν από εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων των Σωμάτων Στράτου και αναμένουν τώρα τις τελικές εγκρίσεις από το Υπουργείο περιβάλλοντος προκείμενου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να λάβουν χρηματοδότηση 40εκ ευρω.

 

Πηγή:http://www.skai.gr