Επικαιρότητα

Οι ροδιές της Ρόδου

Οι ροδιές της Ρόδου Τα Οικολογικά Ροδιακά κάνουν σήμερα ένα αφιέρωμα στην καλλιέργεια της ροδιάς στη Ρόδο, μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Νότια Ρόδο πριν από περίπου ένα χρόνο, και που πιθανότατα σηματοδοτεί δύο πράγματα για το νησί μας. Πρώτον, την απομάκρυνση ή τουλάχιστον τον εμπλουτισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών όπως της ελιάς, του αμπελιού ή άλλων οπωροκηπευτικών όπως η πατάτα ή το καρπούζι. Δεύτερον, την πιο μαζική ίσως στροφή νέων αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα είτε ως πρωταρχική ασχολία είτε για την απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος.

Αφορμή για το αφιέρωμα έδωσε η ημερίδα που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 στο πνευματικό κέντρο Κρεμαστής από τη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων και το χωρικό αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κυριακούλη. Θέμα της ήταν η ενημέρωση για τη συνεργασία του ΑΣΟΠ Δράμας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας) με τοπικούς παραγωγούς και είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Εκεί γνωρίσαμε την Ασπασία Κουπάδη από την ομάδα που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, και η οποία μας έδωσε τις παρακάτω πληροφορίες.

«Η καλλιέργεια της Ροδιάς στη Ρόδο, ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, από μερικούς νέους ανθρώπους της Νότιας Ρόδου, οι οποίοι αναζητούσαμε τρόπους να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας. Εγώ μαζί με το σύζυγο και το γιό μου Σπύρο και Σάββα Κυπριάδη, ο Θανάσης Μακριάς από τη Λαχανιά, ο Ντίνος Κυριακού από την Κύπρο παντρεμένος στην Απολακκιά, ο Βασίλης Τσιαλάς από το Γεννάδι, η Μαρία Κανάρη και ο Τάσος Χριστοδούλου από Απολακκιά.

Οι μέρες που ζούμε, από οικονομικής πλευράς, είναι πολύ δύσκολες, και το εισόδημά μας καθημερινά εξανεμίζεται. Σήμερα έχουμε δουλειά, αύριο μπορεί και να μην έχουμε. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Ο καθένας από εμάς, έχει και κάποιο κτήμα στο χωριό του, έτσι σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε βγάζοντας το από το καθεστώς της αγρανάπαυσης.

Συνδυάζοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής, με την επιθυμία μας να αλλάξουμε δυναμικά τα δεδομένα μας, αρχίσαμε το ψάξιμο για νέες μορφές καλλιέργειας, μακριά από τις καθιερωμένες και επί χρόνια εδραιωμένες καλλιέργειες της περιοχής, (πατάτα, καρπούζι ντομάτα) και ένα διαφορετικό τρόπο προώθησης των προϊόντων. Έτσι φτάσαμε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αθανασίου Δράμας.

Ο Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου Δράμας, δραστηριοποιείται στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την καλλιέργεια της ροδιάς, εδώ και οκτώ χρόνια, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της καθετοποίησης. Προμηθεύει στον παραγωγό πιστοποιημένα διετή δένδρα ποικιλίας Wonderful, καθώς και το σύστημα άρδευσης (σταγονίδια). Εξασφαλίζει εγγραφή στην ομάδα παραγωγών ροδιάς, παρέχει δωρεάν τεχνική βοήθεια, από ειδικευμένους γεωπόνους, αλλά και πολλαπλή συνεργασία σε εφόδια και προϊόντα. Το σημείο κλειδί όμως για τη συνεργασία μας ήταν το γεγονός ότι αναλάμβανε την απορρόφηση, αλλά και τη μεταφορά του προϊόντος από το χωράφι στις εγκαταστάσεις του στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.

Ένας άλλος λόγος που μας οδήγησε στην καλλιέργεια της ροδιάς, είναι γιατί σαν δένδρο η ροδιά ευδοκιμεί στις ζώνες καλλιέργειας της ελιάς και της αμυγδαλιάς και σε θερμοκρασίες χειμώνα, μέχρι μείον ( - ) 11°C. Έχοντας την υποστήριξη των εξειδικευμένων γεωπόνων του Συνεταιρισμού και με ορθολογική καλλιεργητική τεχνική, μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικό γεωργικό εισόδημα. Γιατί λοιπόν να πούμε όχι σε κάτι τέτοιο;

Ξεκινήσαμε όπως προαναφέραμε 5 παραγωγοί με 120 στρέμματα και σήμερα ήμαστε 26 παραγωγοί με 430 στρέμματα, σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως: Απολακκιά, Αρνίθα, Κατταβιά, Γεννάδι, Μαλώνα, Ψίνθος, Καλαμώνας, Άγιος Ισίδωρος, Μανδρικό.

Το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει την παραγωγή από 11.000 στρέμματα και αυτή τη στιγμή μαζί με τη Ρόδο, είναι περίπου στα 9.000 στρέμματα. Όσοι επομένως ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα του πρωτογενή τομέα του Δήμου Ρόδου, που μας υποστηρίζει και προωθεί αυτή μας την προσπάθεια, ή απευθείας στον Συνεταιρισμό Αγίου Αθανασίου Δράμας στο τηλέφωνο 2521300928.

Εμείς, ως μέλη του Συνεταιρισμού Αγίου Αθανασίου Δράμας, αλλά και της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού (ΑΣΟΠ), είμαστε υποχρεωμένοι, κατόπιν Συμφωνητικού, να δίνουμε στο Συνεταιρισμό το 85% της παραγωγής μας, κρατώντας το 15%, το οποίο μπορούμε να διοχετεύουμε όπου εμείς θέλουμε. Το συμβόλαιο είναι αορίστου χρόνου και μόνο ο παραγωγός μπορεί να αποχωρήσει, αρκεί ένα χρόνο πριν, να ενημερώσει το συνεταιρισμό. Όμως, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να το σκεφτούμε, μελλοντικά και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν (επαρκή έκταση και παραγωγή), μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας υγιή και εύρωστο Συνεταιρισμό και μέσα από προγράμματα να αξιοποιούμε μόνοι μας την παραγωγή μας».

Μερικές ακόμα χρηστικές πληροφορίες

Στις παραπάνω πληροφορίες της Ασπασίας να προσθέσουμε για όσους ενδιαφέρονται ότι το κόστος εξοπλισμού ανά στρέμμα είναι €450 και αφορά την προμήθεια των δέντρων και υλικών για την άρδευση από τον ΑΣΟΠ. Σε κάθε στρέμμα φυτεύονται περίπου 50 δέντρα σε απόσταση 4 x 5 μέτρα.

Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν πέρυσι, παραμονές του Πάσχα, και επειδή τα δενδρύλλια ήταν ήδη δύο ετών, αναμένεται ότι φέτος το φθινόπωρο θα γίνει η πρώτη, μικρή έστω, συγκομιδή. Το κάθε στρέμμα σε πλήρη καρποφορία αναμένεται να αποδίδει 2,5 τόνους καρπού το οποίο θα απορροφά σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, όπως λέμε παραπάνω, ο ΑΣΟΠ και μάλιστα σε εγγυημένη τιμή. Για την ακρίβεια οι τιμές είναι δύο αφού οι καρποί θα χωρίζονται σε Α και Β κατηγορία ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος τους. Η μέση τιμή όμως αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 ως 0,70

€. Η Ασπασία μας μιλάει επίσης για τους τρόπους προστασίας των δέντρων από τα κατσίκια και τώρα τελευταία τα ελάφια. Η ίδια προτίμησε να προστατεύσει το κτήμα της με ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα που διοχετεύει συνεχές ρεύμα στο φράκτη. Επίσης δε μας κρύβει την επιθυμία της να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να καλλιεργήσει τις ροδιές με βιολογική και όχι συμβατική καλλιέργεια.

Τα Οικολογικά Ροδιακά εύχονται στους παραγωγούς ροδιάς της Ρόδου κάθε επιτυχία και ελπίζουμε να βρουν σύντομα πολλούς μιμητές.

 

Πηγή:http://www.rodiaki.gr