Επικαιρότητα

Ανάπλαση προς μίμηση στην παραλία του Ηρακλείου

Ανάπλαση προς μίμηση στην παραλία του Ηρακλείου Πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η ανάπλαση του μέχρι πρότινος υποβαθμισμένου παραλιακού μετώπου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αξιοποιώντας διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου, συνολικού ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, οι δημοτικές Αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει σε ποσοστό 50% τις εργασίες αναμόρφωσης σε μια έκταση 61 στρεμμάτων, η οποία εκτείνεται από το Παγκρήτιο Στάδιο και φτάνει έως τη συνοικία του Καράβολα.

Η επιτελούμενη ανάπλαση βραβεύτηκε τον περασμένο μήνα σε διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας. Εκεί το Ηράκλειο διακρίθηκε μεταξύ 49 πόλεων για το αποτέλεσμα που έχουν ήδη οι εργασίες ανάδειξης της αστικής ακτογραμμής του.

Η συνολική ανάπλαση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014, με τις εργασίες να εστιάζουν στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της πολυπληθέστερης κρητικής πόλης. Πρόκειται για τη δεύτερη διάκριση που αποσπά το Ηράκλειο, καθώς τον Ιανουάριο του 2012 η πόλη είχε βραβευτεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε διαγωνισμό επιβράβευσης καλών πρακτικών, με θέμα τις «Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων».

Η ολοκλήρωση της ανάπλασης στο ανατολικό παραθαλάσσιο μέτωπο, σε μια έκταση περίπου 30 στρμ., έχει αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων του Ηρακλείου. Οι συνοικίες στα ανατολικά του κεντρικού λιμανιού παλαιότερα έβριθαν από παραπήγματα, παλαιές και εγκαταλελειμμένες κατοικίες και κτίσματα. Στην ίδια περιοχή πλέον υπάρχουν παιδικές χαρές, σιντριβάνια και ποδηλατόδρομοι, καθώς και εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι!

Η δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων έγινε εφικτή μόνο μετά την κατεδάφιση περίπου 200 παλαιών κτισμάτων, μια διαδικασία που συνήθως αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για την ολοκλήρωση αναπλάσεων σε άλλες ελληνικές πόλεις. «Πέραν των παραπηγμάτων, κατεδαφίστηκαν και άλλα μεγαλύτερα κτίρια που ρήμαζαν και δυσφήμιζαν την πόλη, όπως το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο “Ξενία”. Οι διεθνείς διακρίσεις που έχουμε δεν είναι τυχαίες, καθώς η προσπάθειά μας απαίτησε πολλά χρόνια συντονισμένων σχεδιασμών ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια μετατροπής του χώρου αυτού σε ελεύθερη κοινόχρηστη περιοχή για τους Ηρακλειώτες», δηλώνει ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κούρακης.

Η αναμόρφωση του ανατολικού παραλιακού μετώπου στοίχισε 2,48 εκατ. ευρώ, ενώ στη δυτική πλευρά της παράκτιας ζώνης, όπου επικεντρώνονται πλέον οι εργασίες, η ανάπλαση θα στοιχίσει 2,35 εκατ. ευρώ.

Στα 61 στρμ. που θα καλύψουν οι αναπλάσεις, περίπου το ένα τρίτο της έκτασης -19 στρμ.- θα αποκτήσει νέο χρώμα, καθώς θα καλυφθεί από πράσινο. Για τις φυτεύσεις έχουν ήδη δαπανηθεί 387.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του σχεδιασμού περιλαμβάνει την τοποθέτηση 515 υψηλών δένδρων, ανθεκτικών στη θάλασσα, όπως τα αλμυρίκια και τα λαγκουνάρια. Παράλληλα, θα φυτεύουν άλλοι 10.500 θάμνοι και 15.700 ποώδη φυτά, που περιλαμβάνονται στα μεσογειακά οικοσυστήματα και συναντώνται στην κρητική φύση.

Ιστορικά μνημεία

Εκτός από την περιορισμένη πρόσβαση των πολιτών και επισκεπτών στη θάλασσα, η προηγούμενη κατάσταση που επικρατούσε στην αστική παράκτια ζώνη είχε οδηγήσει και στην υποβάθμιση ιστορικών μνημείων, τα οποία χάνονταν μεταξύ… χαμόσπιτων και κακοτεχνιών.

«Η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης συμβαδίζει με τη γενική μας φιλοσοφία για τη δημιουργία νέων κοινωφελών χώρων, οι οποίοι θα είναι φιλικοί στους πολίτες τους επισκέπτες και το περιβάλλον της πόλης. Το παραλιακό μέτωπο επιτέλους ζωντανεύει με τρόπο πρωτοποριακό, καθώς οι φυτεύσεις χιλιάδων φυτών και η νέα όψη των μνημείων αλλάζουν καθοριστικά την εικόνα του Ηρακλείου», τονίζει ο δήμαρχος Γ. Κούρακης.

 

Πηγή:http://www.real.gr