Επικαιρότητα

Κύπρος: Ιστορικής Σημασίας η Υπογραφή του Συμβολαίου με την Total για τα Οικόπεδα 10 & 11

Κύπρος: Ιστορικής Σημασίας η Υπογραφή του Συμβολαίου με την Total για τα Οικόπεδα 10 & 11 Υπογράφηκαν σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου και της γαλλικής Total, δύο συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τη χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων για τα οικόπεδα 10 και 11 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η συμφωνία ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά παράλληλα ισχυροποιεί και γεωπολιτικά την Κύπρο απέναντι στις αξιώσεις της Άγκυρας, καθώς η Total είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές παγκοσμίως.

Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε στο Υπουργείο Εμπορίου και σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι «με τη σημερινή μας πράξη ολοκληρώνουμε έναν από τους πιο κρίσιμους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση στην ενεργειακή της πολιτική, αυτόν της επιτυχούς διεξαγωγής του β’ γύρου αδειοδότησης».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Αρνό Μπροϊάκ, πρόεδρος της Total Μέσης Ανατολής, για θέματα εξερεύνησης και παραγωγής, ανέφερε ότι η Total θα προχωρήσει με δισδιάστατες σεισμογραφικές μελέτες για το θαλάσσιο «οικόπεδο 10» και σε τρισδιάστατες μελέτες για το «οικόπεδο 11».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Total σκοπεύει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις τόσο για πετρέλαιο όσο και για φυσικό αέριο, προσθέτοντας όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να λεχθεί ποιό από τα δύο θα έχει προτεραιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το bonus υπογραφής ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:http://www.energia.gr