Επικαιρότητα

Οι γερανοί επιστρέφουν στη Λουϊζιάνα

Οι γερανοί επιστρέφουν στη Λουϊζιάνα Στελέχη του Τμήματος Άγριας Ζωής και Αλιείας στη Λουιζιάνα (LDWF), σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Nature, ολοκληρώνουν μια μελέτη με σκοπό να χαρακτηριστεί προστατευμένος ένας υγρότοπος για την προστασία ενός είδους γερανών, που είναι το ψηλότερο πουλί στη Βόρειο Αμερική με χαρακτηριστική τσιριχτή φωνή (Grus amerikana) και θεωρείται απειλούμενο είδος.

Αξιωματούχοι λένε ότι δέκα τέτοια πτηνά θα πετάξουν με αεροπλάνο από το Μέριλαντ την περίοδο της ωοτοκίας τους στην περιοχή των υγροτόπων του White Lake στη νοτιοδυτική Λουϊζιάνα, από την επόμενη εβδομάδα. Μόλις απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να παρακολουθούνται από την LDWF. Η υπηρεσία ελπίζει να δημιουργήσει ένα μη-μεταναστευτικό σμήνος γερανών στη White Lake για τα επόμενα δέκα χρόνια για να αποτρέψει την εξαφάνιση του είδους.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των πτηνών που έχουν ύψος 1,5 μέτρο, ο πληθυσμός των οποίων αποτελούνταν από 21 τύπους το 1941, ως αποτέλεσμα της απώλειας ενδιαιτημάτων και του κυνηγιού. Οι προσπάθειες των οικολόγων τα τελευταία 35 χρόνια έχουν αποδώσει μια μικρή ανάκαμψη, περίπου 260 πτηνά.

Ιδανικά οι επιστήμονες θα ήθελαν να δημιουργηθούν δύο ακόμη αυτάρκεις πληθυσμοί. Το Σχέδιο Ανάκαμψης που προωθείται στη Λουιζιάνα σηματοδοτεί την τέταρτη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου πληθυσμού γερανών αφού το 1975, οι επιστήμονες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει το είδος Sandhill γερανών στο Idaho ως ανάδοχους γονείς για τα πουλιά.

Μια ακόμη προσπάθεια, ξεκίνησε το 2001 και οδήγησε στον ανατολικό μεταναστευτικό πληθυσμό, ο οποίος σήμερα αριθμεί περίπου 100 πτηνά. Γερανοί εκτρέφονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας στο Μέριλαντ και διδάσκονται να μεταναστεύουν μεταξύ Ουισκόνσιν και Φλόριδας. Αυτό το σμήνος είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τα δύο προηγούμενα, αλλά και τα πτηνά αργούν να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή από μόνα τους. Τα αυγά εκκολάπτονται αλλά προσβάλλονται από παρασιτικές μύγες, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για το αν ο πληθυσμός είναι βιώσιμος.

 

Πηγή:http://www.greenbusiness.gr