Επικαιρότητα

Σε Απόσταση Βολής Σπάνια Είδη Πτηνών

Σε Απόσταση Βολής Σπάνια Είδη Πτηνών Να ανοίξει ορθάνοιχτα τις πύλες ενός από τους πλέον ευαίσθητους οικολογικά υγροτόπους της χώρας στους κυνηγούς αποφάσισε αιφνιδιαστικά πριν από λίγες ημέρες ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Η απόφαση, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, προέκυψε κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο.

Σε τέσσερις περιοχές

Η εισήγηση του εκπροσώπου του υπουργείου, την οποία υπερψήφισε κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο του φορέα, προέβλεπε η θήρα να επιτραπεί σε τέσσερις περιοχές της Ζώνης Α του πάρκου που είναι χαρακτηρισμένες ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης, στις οποίες μέχρι πρότινος ίσχυε πλήρης απαγόρευση. Πρόκειται για παράβαση του νόμου 3937/2011, ο οποίος ορίζει ότι στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής. Οπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην απόφαση (Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS και WWF), δεν έχει υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση που να βεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο θα εξασφαλιστεί εάν επιτραπεί η θήρα στην περιοχή.

Αντίθετα, στη διάθεση των αρχών υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει βλάβη και σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη του εθνικού πάρκου εάν επιτραπεί το κυνήγι. Σε ειδική έκθεση που συνέταξε η Ορνιθολογική, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρεται ότι οι ζώνες Α και Α1 του εθνικού πάρκου είναι ακατάλληλες για την άσκηση θήρας για λόγους προστασίας της ορνιθοπανίδας. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το κυνήγι θα προκαλέσει σοβαρή όχληση σε μια σειρά προστατευόμενα είδη που διαβιούν στον Αμβρακικό, όπως τον παγκοσμίως απειλούμενο αργυροπελεκάνο, θα θέσει σε κίνδυνο εκ λάθους θανάτωσης την παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια κ.ά. «Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο φορέας διαχείρισης υποστηρίζουν ατεκμηρίωτα μια σοβαρή απόκλιση από τον νόμο σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την κατάσταση στην περιοχή, η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του χρόνιου προβλήματος της οργανωμένης λαθροθηρίας εντός του εθνικού πάρκου, για το οποίο όλες οι πλευρές ποιούν την νήσσαν. Μάλιστα η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του εθνικού πάρκου. Οπως έχει ειπωθεί επισήμως από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αρτας: «Θεωρούμε ως τη μόνη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας και απολύτως συμβατή με τους στόχους και τις επιδιώξεις για μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή την ενεργό συμμετοχή μας στη διαχείριση και δη στη θηροφύλαξη της περιοχής. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση της θήρας».

Την ίδια στιγμή, τα δασαρχεία Πρέβεζας και Αρτας δηλώνουν μονίμως «αδυναμία» να πατάξουν το φαινόμενο λόγω υποστελέχωσης, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος λάμπει διά της απουσίας του. Ως αποτέλεσμα, οι λαθροθήρες έχουν εδραιώσει την τελευταία δεκαπενταετία ένα εκτενές δίκτυο παραεμπορίου άγριων παπιών που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή.

«Η πολιτεία αφήνει τους λαθροθήρες να χαράζουν περιβαλλοντική πολιτική για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα της χώρας» σημειώνουν οι οργανώσεις, καλώντας αφενός το ΥΠΕΚΑ να εγκρίνει το αμέσως επόμενο διάστημα την επέκταση της λήξασας απαγόρευσης θήρας μέχρι το τέλος της φετινής κυνηγετικής περιόδου και να μην προχωρήσει στο άνοιγμα περιοχών στη θήρα και αφετέρου τον φορέα διαχείρισης να αξιολογήσει τεκμηριωμένα τη συμβατότητα ή μη της θήρας με το εθνικό πάρκο.

 

Πηγή:http://www.energia.gr