Επικαιρότητα

«Your paintings», η μεγαλύτερη ψηφιακή πινακοθήκη του κόσμου

«Your paintings», η μεγαλύτερη ψηφιακή πινακοθήκη του κόσμου Mε 211.861 ελαιογραφίες, που υπογράφουν περί τους 37.000 καλλιτέχνες, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Πρόκειται για την ιστοσελίδα Your Paintings, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Δημόσιων Καταγραφών που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το BBC.

Στο ψηφιακό αρχείο μπορεί να βρει κάποιος έργα των Ρούμπενς, Πικάσο Ματίς, Γουόρχολ, Μπέικον και χιλιάδων άλλων δημιουργών.

Σύμφωνα με τα Νέα, όλα τα έργα που παρουσιάζονται βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων της Βρετανίας και ανήκουν στο κράτος, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, ενώ πολλά εξ αυτών κρέμονται σε τοίχους νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ακόμη και σε πυροσβεστικούς σταθμούς.

«Το 80% των πινάκων που παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα δεν εκτίθεται στο ευρύ κοινό ενώ αρκετά εξ αυτών δεν είχαν ποτέ φωτογραφηθεί» εξηγεί ο διευθυντής του Ιδρύματος Δημόσιων Καταγραφών Άντριου Έλις, ο οποίος εργάζεται από το 2003 για την ολοκλήρωση του αρχείου.

Στους επισκέπτες του ψηφιακού μουσείου δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους πινακοθήκη με τα έργα προτίμησής τους, να μάθουν πού μπορούν να δουν το κάθε έργο από κοντά, να το αποθηκεύσουν, να το τυπώσουν και να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τον καλλιτέχνη.

Μπορούν όμως αν θέλουν και να συμβάλουν στην ολοκλήρωση του αρχείου, είτε βάζοντας ετικέτες (tags) στους πίνακες, ώστε μελλοντικά γράφοντας ο επισκέπτης μια λέξη-κλειδί να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα έργα στα οποία απεικονίζεται η συγκεκριμένη λέξη, είτε προσθέτοντας στοιχεία για το έργο και τον καλλιτέχνη.

 

Πηγή:http://news.in.gr