Επικαιρότητα

Η περίοδος των μεταναστευτικών πουλιών

Η περίοδος των μεταναστευτικών πουλιών Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι μια μακρά περίοδος, που ξεκινά στα τέλη Ιουνίου, αλλά το κυριότερο πέρασμα γίνεται τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Παρ' όλα αυτά όμως, υπάρχουν και οι λεγόμενοι «αργοπορημένοι» ταξιδιώτες οι οποίοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν στις αρχές η στα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου.

Οι κίνδυνοι που καραδοκούν για τα μεταναστευτικά πουλιά είναι πολλαπλοί και ποικίλοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών αφετηρία έχουν τον ίδιο τον άνθρωπο και τις αμέτρητες παρεμβάσεις του στο περιβάλλον. Παρεμβάσεις οι οποίες πολλές φορές όσον αφορά τα μεταναστευτικά πουλιά, έχουν καταστροφικές επιδράσεις, που όμως χρήζουν άμεσης επίλυσης, στοχεύοντας στη διάσωση των συγκεκριμένων ειδών πουλιών, η σπανιότητα των όποιων επιβάλλει τέτοιου είδους κινήσεις για την προστασία τους.

Ο Νομός Φθιώτιδος, όσον αφορά στις βορειότερες περιοχές του, είναι τόπος όπου παρατηρείται αυξημένη μεταναστευτική κίνηση.

Οι πελαργοί ως μεταναστευτικά πουλιά ανήκουν στην κατηγορία των «κοινωνικών πτηνών»! Ως κοσμοπολίτικα λοιπόν, προτιμούν τα θερμά μέρη. Η άφιξή τους προσδιορίζεται στα μέσα Μαρτίου και η αναχώρησή τους ξεκινά μετά τις 15 Αυγούστου.

Επιλέγουν ως φωλιά τους κολόνες της Δ.Ε.Η., στέγες, καμινάδες, καμπαναριά και ψηλά δένδρα. Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια κατασκευής της φωλιάς τους, αυτή προσδιορίζεται μόνο στις 8 ήμερες.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr