Επικαιρότητα

«Χώρος Παραδοσιακού Εμπορίου» η Ευριπίδου

«Χώρος Παραδοσιακού Εμπορίου» η Ευριπίδου Ως «Χώρος Παραδοσιακού Εμπορίου» χαρακτηρίζεται η οδός Ευριπίδου, από την οδό Αθηνάς έως την πλατεία Κουμουνδούρου. Νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη «Διαύγεια», τροποποιεί το ΠΔ του 1998 για τον «Καθορισμό χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή Ψυρρή - Κέντρου» και αλλάζει τις χρήσεις στα ισόγεια καταστήματα τα οποία έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου. Ειδικότερα, στα ισόγεια επιτρέπονται:

- εμπορικά καταστήματα (πώλησης τροφίμων, αποικιακών ειδών, μπαχαρικών, αλλαντικών, τυροκομικών, προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και παραγόμενων από συνεταιρισμούς, φυτών, σπόρων και ειδών κηπουρικής) καθώς επίσης βιβλιοπωλεία και αίθουσες τέχνης.

- πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις (μουσεία, βιβλιοθήκες, έδρες πολιτιστικών συλλόγων)

- επαγγελματικά εργαστήρια (μικρής κλίμακας) με δραστηριότητες που συνάδουν με τις προαναφερθείσες χρήσεις (όπως εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, κεραμικής, ψαθοπλεκτικής, γλυπτικής, ζωγραφικής, χειροτεχνίας, γραφιστικής κλπ)

Η συνένωση αυτών με άλλου είδους εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να εγκαθίστανται στα ισόγεια καταστήματα τα οποία δεν έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου πλέον θα απαγορεύεται.

Όσον αφορά υφιστάμενες χρήσεις, οι οποίες με τις διατάξεις του νέου ΠΔ καθίστανται «μη επιτρεπόμενες», θα επιτρέπονται κατά παρέκκλιση αλλά μόνο εφόσον λειτουργούν βάσει νόμιμης άδειας, σε κατάλληλο χώρο (όπως προβλέπεται από τις σχετικές πολεοδομικές και ειδικές διατάξεις) με την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου ή πηγή όχλησης για το περιβάλλον, την κυκλοφορία και ιδιαιτέρως την κατοικία.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από το 2010 η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη προετοίμαζε την κήρυξη της οδού Ευριπίδου σε οδό «μπαχαριών και παραδοσιακών μαγαζιών», με διατήρηση της παραδοσιακής τους χρήσης στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθήνα-Αττική 2014

 

Πηγή:http://www.tovima.gr