Επικαιρότητα

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» ρύπανση «πνίγει» το Πεκίνο

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» ρύπανση «πνίγει» το Πεκίνο Αποπνικτικές ακόμη και για τα δεδομένα του - γνωστού (και) για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης - Πεκίνου ήταν οι συνθήκες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας να αποφύγουν τις μετακινήσεις, αναγνωρίζοντας ότι η ρύπανση κυμαίνεται σε «εξαιρετικά επικίνδυνα» επίπεδα.

Η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται από την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από το (επίσημο) Δημοτικό Κέντρο Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πεκίνου, τα αναπνεύσιμα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) έφθασαν τα 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας, το απόγευμα του Σαββάτου κατεγράφησαν επίπεδα 755 μικρογραμμαρίων – τα υψηλότερα από την έναρξη των μετρήσεων αυτών, το 2008.

Σε κάποιους σταθμούς μέτρησης μάλιστα, ξεπέρασαν τα 900, όταν τα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ημερήσια επίπεδα είναι κάτω από 20 μικρογραμμάρια. Τα συγκεκριμένα αιωρούμενα σωματίδια είναι τα πλέον επιβαρυντικά για την υγεία καθώς ενοχοποιούνται για την εκδήλωση άσθματος και ασθενειών του αναπνευστικού.

«Πρόκειται πραγματικά για τα χειρότερα [επίπεδα] που έχουν καταγραφεί ποτέ, όχι μόνο με βάση τα επίσημα δεδομένα, αλλά και με βάση τα δεδομένα της Αμερικανικής Πρεσβείας», δήλωσε στο Reuters ο Ζου Ρονγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού παραρτήματος της Greenpeace, σημειώνοντας μάλιστα ότι «σε κάποιες περιοχές στη γειτονική επαρχία Χεμπέι, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι στο Πεκίνο».

Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αρχίζει να θεωρείται επικίνδυνη από τα 301 μικρογραμμάρια και πάνω, ενώ εάν τα επίπεδα ξεπεράσουν τα 500 μικρογραμμάρια, συνιστάται στον κόσμο να αποφεύγει τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, η σύσταση είναι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας του Πεκίνου, οι καιρικές συνθήκες στην πρωτεύουσα εμποδίζουν τη διάλυση της αιθαλομίχλης. Η ίδια κάλεσε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση από τα αυτοκίνητα.

Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται μόνο στο Πεκίνο, καθώς μεγάλα τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Κίνας καλύπτονται από πυκνό νέφος, εξαιτίας του οποίου αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν, ενώ σημειώθηκαν και καθυστερήσεις πτήσεων.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr