Επικαιρότητα

Φωτοβολταικό Πάρκο 10MW στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου!

Φωτοβολταικό Πάρκο 10MW στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου! Το ακαδημαϊκό ίδρυμα επιβεβαίωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι η κατασκευή θα αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2013. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα €14 εκ, επτά εκ των οποίων θα προέλθουν από δωρεά του Ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης, ενώ τα υπόλοιπα επτά θα διατεθούν από την ίδια πηγή με τη μορφή άτοκου δανείου. Η Κατερίνα Νικολαΐδου, επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου, ανέφερε πως «τα δύο μέρη ολοκληρώνουν επί του παρόντος τις συμβάσεις. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι προσφορές για την υλοποίηση του έργου, ενώ η εταιρεία στην οποία θα ανατεθεί θα πρέπει να συνδυάζει προδιαγραφές, ποιότητα και χαμηλές τιμές»

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το έργο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό. Πρώτον, το φωτοβολταϊκό πάρκο του Πανεπιστημίου θα καταστήσει το ακαδημαϊκό ίδρυμα ενεργειακά ανεξάρτητο και στείρο απελευθερώσεων άνθρακα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το πάρκο αναμένεται να παράγει περίπου 17εκ kWh πράσινης ενέργειας ετησίως.

Επίσης, αποτελεί το πρώτο έργο υποδομής που θα κατασκευαστεί στη νεκρή ζώνη, στο πλαίσιο έκτασης που ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Η ιδέα για την κατασκευή του έργου γεννήθηκε στους κόλπους του Πανεπιστημίου της Κύπρου και η επιτυχία σχετικά με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ήρθε ως αποτέλεσμα της εντατικής και μεθοδικής δουλειάς από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τα έσοδα που θα προκύπτουν από την πώληση της περίσσειας ρεύματος στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, θα διοχετεύονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως οι υποτροφίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και η υποστήριξη των μεταδιδακτορικών ερευνητών του Πανεπιστημίου.

Ο Καθηγητής Κ. Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενέργειας για τη χώρα. Σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής ισχυρίζεται ότι «το 0,1% του εδάφους του νησιού είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Η υψηλή ενεργειακή απόδοση του φωτοβολταϊκού πάρκου, αποδεικνύει πως η ηλιακή ενέργεια είναι η σωστή επιλογή της ενεργειακής πολιτικής».

 

Πηγή:http://www.4green.gr