Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Βραβευμένο «πράσινο» σπίτι υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους

ΗΠΑ: Βραβευμένο «πράσινο» σπίτι υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους Το 2011, ομάδα φοιτητών παρουσίασε και βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό της σχέδιο για ένα φθηνότερο, αποδοτικότερο, πιο «πράσινο» σπίτι, στο πλαίσιο του Ηλιακού Δεκάθλου, το οποίο διοργανώνει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Τώρα το Empowerhouse, όπως ονομάζεται, περνά από τους χώρους της έκθεσης... στην πραγματική ζωή, καθώς πιστά αντίγραφά του κατασκευάζονται σε ολόκληρη τη Ουάσιγκτον και μάλιστα κάποια υποδέχθηκαν ήδη τους πρώτους τους ενοίκους. Το Empowerhouse ακολουθεί τις αρχές ανέγερσης των παθητικών σπιτιών, στα οποία δίνεται έμφαση στη μόνωση, στα υψηλής απόδοσης παράθυρα και στη σχεδόν αεροστεγή κατασκευή.

«Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι, πολύ απλά, δεν έχει διαρροές θερμότητας ή δροσιάς, όπως συμβαίνει με τα άλλα σπίτια», εξηγεί ο διευθυντής επιχειρήσεων του προγράμματος Ορλάντο Βελέζ, μιλώντας στο Scientific American. «Μπορεί λοιπόν κανείς να έχει ένα πολύ μικρότερο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, το οποίο λειτουργεί με ποσότητα ενέργειας ανάλογη αυτής που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα πιστολάκι μαλλιών».

Το Empowerhouse στην «εκθεσιακή» του εκδοχή έχει εμβαδόν 84 τ.μ., δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο. Στη "real life" εκδοχή του είναι ένα άνετο διώροφο σπίτι 120 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια που στοιχίζει 250.000 δολάρια (189.000 ευρώ). Το χαμηλό του κόστος οφείλεται στις μεθόδους κατασκευής του, που σημαίνουν ότι «δεν χρειάζεσαι 50 ηλιακά πάνελ», όπως λέει ο Βελέζ. «Χρησιμοποίησε απλώς τα υλικά σου με πολύ αποδοτικό τρόπο».

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr