Επικαιρότητα

Στα σαγόνια του γιγάντιου πιράνχα!

Στα σαγόνια του γιγάντιου πιράνχα! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συνάδελφοί τους από την... μακρινή Αίγυπτο και τη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι το μαύρο πιράνχα του είδους Serrasalmus rhombeus διαθέτει την ισχυρότερη δαγκωματιά στον κόσμο των ψαριών.

Το γιγάντιο πιράνχα - ή αλλιώς Megapiranha - αναδεικνύεται νικητής στην αντίστοιχη κατηγορία εκείνων των ειδών όμως που έχουν εκλείψει.

Το «μυστικό» του μαύρου πιράνχα είναι τα ειδικά αναπτυγμένα οστά της γνάθου του και οι τεράστιοι μύες του, που του επιτρέπουν να ασκεί δύναμη 30 φορές μεγαλύτερη από το σωματικό του βάρος.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι άλλα ζώα, όπως η ύαινα, ο αλιγάτορας και ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, δαγκώνουν με πολύ μεγαλύτερη δύναμη, η οποία όμως «συρρικνώνεται» εάν εξεταστεί σε σχέση με το μέγεθος και το βάρος τους. Επισημαίνουν ότι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το μέγεθός τους, τα πιράνχας τα καταφέρνουν καλύτερα ακόμη και από προϊστορικούς γίγαντες όπως ο... Τυραννόσαυρος.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Βραζιλία αιχμαλώτισαν 15 μαύρα πιράνχας μήκους 20 έως 37 εκατοστών, από τη λεκάνη του ποταμού Αμαζονίου, στη Βραζιλία. Κατάφεραν να τα δελεάσουν ώστε να δαγκώσουν μία ειδική συσκευή και να μετρήσουν τη δύναμη των σαγονιών τους, στα 320 νιούτον, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από ενός αμερικανικού αλιγάτορα, κατ' αναλογία πάντα με το σωματικό βάρος.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το εγχείρημά τους «σπάνιο, επικίνδυνο και δύσκολο» επισημαίνοντας ότι «αν και οι ανέκδοτες ιστορίες με νερά γεμάτα πιράνχας που μετατρέπουν τα άτυχα θύματά τους σε σκελετούς, είναι σε γενικές γραμμές υπερβολικές, οι φήμες για την αποτελεσματικότητα μιας δαγκωματιάς τους» δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υπερβολή.

 

Πηγή:http://www.axiaplus.gr