Επικαιρότητα

Περιβαλλοντικό Βραβείο στο Δήμο Ασπροπύργου

Περιβαλλοντικό Βραβείο στο Δήμο Ασπροπύργου Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δήμου Ασπροπύργου, τα Επιμορφωτικά Προγράμματά του, υπό τον τίτλο «Γνωρίζω και Προστατεύομαι από Σεισμό & Τεχνολογικό Ατύχημα», τα οποία απευθύνονται στους μαθητές των σχολείων της πόλης, και -από φέτος- σε όλους τους Ασπροπύργιους, κέρδισε το 1ο Περιβαλλοντικό Βραβείο, στο πλαίσιο των «Εnvironmental Αwards 2013», ως η καλύτερη πρακτική για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της προστασίας του Περιβάλλοντος και της Αειφορίας!

Το σκεπτικό της Επιστημονικής Επιτροπής

Ο Δήμος Ασπροπύργου ξεκίνησε, από τη Σχολική Χρονιά 2011-2012, καινοτόμο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τους Μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η δράση αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία, για την τοπική κοινωνία μιας επιβαρημένης περιοχής, καθώς σχεδιάζεται, μορφοποιείται και υλοποιείται εξ ολοκλήρου, από τα στελέχη και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ασπροπύργου, υπό την εποπτεία του Δημάρχου, Νικόλαου Μελετίου, και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, κ.Αλέξανδρου Μυλωνά.

Αυτή, η σημαντική παράμετρος του προγράμματος, που το κάνει να ξεχωρίζει από πολλές ομοειδείς προσπάθειες, που εξελίσσονται σε όλη τη Χώρα, αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει, και μπορεί να αξιοποιήσει, μια εμπνευσμένη, οραματική τοπική ηγεσία. Η παρουσίαση του φετινού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Γνωρίζω και Προστατεύομαι από Σεισμό & Τεχνολογικό Ατύχημα», όπως και του περσινού υπό το γενικό τίτλο, «6 - οικονομώ & ανανεώνω», ως πνευματική δουλειά των στελεχών του Δήμου, που είναι επιφορτισμένα με τα θέματα προστασίας και ελέγχου περιβάλλοντος και τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ανέδειξαν ως πού μπορεί να φτάσουν οι Ο.Τ.Α., όταν υπάρχει σχέδιο, όραμα, όρεξη για δουλειά, και διάθεση προσφοράς στους Νέους και στον Τόπο.

«6 - οικονομώ & ανανεώνω»

Για την τρέχουσα (2012-2013), ο Δήμος Ασπροπύργου παρουσίασε ήδη τη φετινή δράση του, σε ειδική συνέντευξη τύπου, στις 11 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο που διαμόρφωσε στο Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, στο συγκρότημα της παλιάς ¨Αλωνίστρας¨, όπως ονομάζεται το ιστορικό, διατηρητέο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος του Προγράμματος είναι, να καταστήσει «κτήμα» όλων των κατοίκων της πόλης, και κυρίως των Νέων, όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, να γνωρίσουν όλοι οι Πολίτες, τους χώρους ασφαλούς συγκέντρωσης, καθώς και τις συντονισμένες κινήσεις που απαιτείται να ακολουθήσουν, προκειμένου να μη διατρέξουν κίνδυνο ατυχήματος, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δραστηριότητας ή τεχνολογικού ατυχήματος, σε οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη βιομηχανική - οικονομική μονάδα της περιοχής ευθύνης του Δήμου.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, διαμόρφωσε ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό (cd-rom, έντυπα, video), και θα παρουσιάσει τις δύο ενότητες, με πληθώρα σημαντικών πληροφοριών και χρήσιμων συμβουλών ζωής, υπό τον εύγλωττο τίτλο: α) Γνωρίζω και Προστατεύομαι από τους Σεισμούς και β) Προστασία από Τεχνολογικά Ατυχήματα.

Η πρωτοβουλία, αυτή, ξεκίνησε με τη δημιουργία, από τη Δημοτική Αρχή Μελετίου, ενός σύγχρονου Δημοτικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που κατέστη το ορμητήριο μιας οργανωμένης παρέμβασης, που εγγυάται την αποτελεσματική διεκδίκηση θετικής προοπτικής, για τον Ασπρόπυργο και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο εκείνο, που ξεκινά απ΄ τη θεώρηση ότι, για το μέλλον του Περιβάλλοντος του Δήμου Ασπροπύργου, και την ασφαλή συμβίωση Πολιτών, Εργαζομένων και Επιχειρήσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, ώστε οι οικονομικές μονάδες της περιοχής να μην είναι πηγή κινδύνων, και να μη θέτουν εν κινδύνω την ασφάλεια της πόλης του Ασπρόπυργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Η απονομή του βραβείου

Η επίσημη ανακοίνωση, και η τελετή απονομής των Βραβείων, έγινε χθες, Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, στις 19:00, παρουσία του Δημάρχου, Κου Νικόλαου Μελετίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κου Γεώργιου Τσόκα, του Αντιδημάρχου, Αλέξανδρου Μυλωνά, της Διευθύντριας Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Κας Ελένης Βερούτη, και της Τμηματάρχου Κας Μαργαρίτας Λιάκου. Ήταν μια Γιορτή για το Περιβάλλον, παρουσία εκπροσώπων των Υπουργείων Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς, καθώς και ενώπιον των πρόεδρων και των μέλη των φορέων που υποστηρίζουν το θεσμό (το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών, η Ε.Ε.Δ.Ε., το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης).

Μιλώντας, κατά τη στιγμή της απονομής του Βραβείου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου,Νικόλαος Μελετίου, υπογράμμισε με έμφαση, το γεγονός ότι, «στην πόλη του Ασπρόπυργου, Δημοτική Αρχή και Πολίτες, πορεύονται με όραμα και σχέδιο, δίνοντας καθημερινά, μάχες για το Περιβάλλον, για την πρόοδο σε όλους τους τομείς, για την κοινωνική συνοχή! Με το βλέμμα στο μέλλον, σταθερά προσανατολισμένος σε πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά, ο Δήμος Ασπροπύργου εμπνέει -μέσα από παραδειγματικές δράσεις- την αλληλεγγύη, την αληθινή έγνοια κι αγάπη προς το Περιβάλλον και τον Πλησίον.

»Καταθέτει έτσι, φωτεινό παράδειγμα προσανατολισμού, για την έκφραση της τοπικής δημοκρατίας, αλλά και για τη στοχοθεσία της κοινωνικής οπτικής. Ο Ασπρόπυργος, μέσα από πρωτοβουλίες, σαν αυτή που βραβεύθηκε, για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια του Πολίτη, σαν κι αυτές που θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή, απαντά στην κρίση, θέτοντας τον πήχη, σε κάθε εκδήλωση του συλλογικού μας βίου, ολοένα και ψηλότερα! Με πλήρη συναίσθηση ότι μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία, που αντιμάχεται την κρίση, μπορεί και διαμορφώνει διεξόδους ελπίδας και προοπτικής, για ένα ελπιδοφόρο αύριο!».

 

Πηγή:http://www.energia.gr